Upplevelseresor till Sardinien i Italien
Njut av att äta gott, vandra, cykla, spela tennis och segla

Vandring

Cykel

Vinresor Italien

Tennis

Golf

Longstay

Segling

Matresa

Nyheter

Pressen om oss

Körresa

Yogaresor

Språkresor Italien

Rating Mittimedelhavet.se
Omdöme: 4.83/5
Denna ruta var svår att hantera - texten försvann så fort man flyttade markören!! Skriver därför en gång till: Hemsidan ganska ...
97% av våra gäster ger oss högsta betyg

Matresa till Sardinien i Italien - max 8 deltagare

Resprogram Fakta om resan Flyg Boende Gästerna om Matresa till Sardinien i Italien - max 8 deltagare

Matresa till Cagliari på Sardinien i Italien med svensk guide

 
Matresa till Cagliari på Sardinien i Italien med svensk guide
 
Det är nu 3:e året, som vi erbjuder matresa till Sardinien och vi har gjort några mycket intressanta förändringar.Vi vill erbjuda en Matresa till Sardinien i Italien, som skall ge dig inspiration, avkoppling, njutning, möten med människor bakom råvororna och mycket god mat. Vår inspiration skall vara härliga Italienska Mat-tanter, de lär oss laga mat och därefter äter vi upp resultatet tillsammans med deras familjer. 
 
Vi skall besöka de bästa råvaru producenterna och där köper vi deras bästa råvaror. På matresan besöker  vi 3 st vingårdar, där vi provsmakar deras bästa viner. Vad är en Matresa till Sardinien I  Italien utan fårost? Vi besöker en osttillverkare, som har specialiserat sig på Pecorino Sardo. Vi tycker att de gör världens bästa hårdost av fårmjölk.  Naturligtvis kommer vi också att botanisera i Cagliari’s berömda saluhall bland fisk&skaldjur, frukt&grönsaker, lammkött, lufttorkade skinkor, fårostar, etc
 
Vi på Mitt i Medelhavet tänkte blanda både högt och lågt under denna matresa, dvs vi skall få lära oss av Italienska Mat-tanter. Alla skall utmärka sig för den typiska Sardiska gästfriheten och vänligheten. De restauranger vi besöker skall vara både premierade av Guide Michelin (1 stjärna) och av alla Cagliaribor. 
 
Vi bor fint på Agroturismo, för att vara nära alla goda råvaror. I Cagliari bor vi centralt för att få stadskänsla och nära många fina restauranger. Italien har en fin stadskultur med alla sina fina torg och gator. 
 
Nästan allt ingår i resan (se fakta om resan), för att du skall veta vad det kostar. Drycker ingår i alla gemensamma måltider. Våra picknick luncher med doft av sardisk mozzarella, pecorino och färsk sardisk basilika kommer du garanterat att komma ihåg med välbehag även långt efter resans avslut. 
 
 

Datum lediga platser April 2017 Grundpris Boka
29/04 - 06/05 fullbokad Matresa till Sardinien i Italien - max 8 deltagare | Avresa: Arlanda  13900 kr
29/04 - 06/05 fullbokad Matresa till Sardinien i Italien - max 8 deltagare | Avresa: Landvetter  14900 kr
29/04 - 06/05 fullbokad Matresa till Sardinien i Italien - max 8 deltagare | Avresa: Kastrup 13400 kr
Datum lediga platser Juni 2017 Grundpris Boka
17/06 - 24/06 4 Matresa till Sardinien i Italien - max 8 deltagare | Avresa: Arlanda  14500 kr
17/06 - 24/06 3 Matresa till Sardinien i Italien - max 8 deltagare | Avresa: Kastrup 14500 kr

Resprogram

Dag 1: Ankomsten
Ankomst till Olbia. Från flygplatsen i Alghero tar vi os till den lilla trevliga staden Mandas och Agroturismon Antica Casa Pasolini ( 2 timmar transfer), där Monica tar hand om oss. Gemensam välkomstmiddag hos Monica övernattning i Mandas på Antica Casa Pasolini.
 
 
Dag 2: Monicas familjerecept
Idag skall Monica lära ut sina familjerecept och de bygger på de örter och grönsaker vi
plockar tillsammans på förmiddagen under vår lätta promenad. Vi hittar säkert vildsparris,
cikoria, ramslök etc. Vi äter en lätt picknick lunch under utflykten i en vacker park vid bronsåldersfornlämningnen i byn Serri.
 
Eftermiddagen inleds med vila och siesta innan vi börjar laga mat på Antica Casa Pasolini tillsammans med Monica och hennse väninnor, som är riktigt härliga Italienska “Mat-tanter”. Vi äter därefter tillsammans med deras familjer det vi har lagat,.
 
 
 
Dag 3: La Cantina Olianas
På morgonen går vi tvärs över gatan och besöker Familjen Garau’s lilla ysteri. De tillverkar
en fin Pecorino Sardo, som finns i 3 lagringskvaliteer (Fresco, semi stagionato och
stagionato) sedan början på förra seklet. . Jag tycker att Pecorino Sardo är en av Italiens bästa hårdostar. De har också en utsökt ”Sardisk Parmesan-ost” och de har kallat den ”Geven av Mandas”.
 
Lite längre fram på förmiddagen besöker vi vingården Olianas i Gergei. Vingården
grundades i slutet av förra seklet av 2 familjer, som är mycket goda vänner. Familjerna
Olianas (framgångsrika krögare) och vinvisionärerna Casadei. Olianas är ett typiskt
sardiskt efternamn och Casadei dito toskanskt. Det har blivit den perfekta kombinationen.
Stefano Casadei har blivit en fin förebild för människorna i byn Gergei. En visonär och
drömmare med fötterna ordentligt i myllan. Han är enolog och projektör av vingårdar,
dessutom vill han tillverka det perfekta vinet i egen regi. Stefano har många idéer om
biologisk odling och de driver gården enligt biologiska metoder. De bearbeta jorden med hästar och 50 gäss per ha ger naturligt kväve, enligt Stefano. Spännande projekt!
De tar emot oss kl 11.30 och visar vingården. Ni får också provsmaka deras bästa viner.
De odlar och vinifierar bl.a. Vermentino, Nasco, Cannonau, Carignano och Bovale Sardo.
Vingården ligger lite utanför byn Gergei. De bjuder även på lunch baserad på lokala
specialiteter.
 
På eftermiddagen blir det vila och sedan fortsätter Monica med att lära ut sina ”hemliga”
matlagningsrecept.
 
Gemensam middag och övernattning i Mandas på Antica Casa Pasolini.
 
Dag 4. Barumini bronsåldersfornlämning och stranden Is Arutas
Barumini, denna märkliga fornlämning från bronsåldern återupptäcktes på 1950-talet av den legendariske Sardiske arkelogen Professor Lilliu. Han är förövrigt född i byn Barumini och kom ihåg hur bönderna klagade hur mycket konstiga stenar plogen fastnade i under vårbruket. Med utgångspunkt från detta började han att leta med sina medarbetare. Denna fornlämning från bronsåldern finns med på UNESCO världsarvlista. 
 
Vi åker till den fina stranden “Is Arutas”, där vi strövar runt bland sanddyner och avnjuter en picknick lunch. Det är en 90 min transfer från Barumini
 
 
Efter att ha avnjutit en picknick lunch vid Is Arutas fortsätter vi mot Cabras. I Cabras skall vi upptäcka vinet ”Vernaccian di Oristano”, som har anor sedan 1200-talet och infördes
troligtvis av spanjorer eller så lärde sig spanjorerna av invånarna i Cabras hur man till
verkar sherry. Vernaccian har en snarlik tillverkningsmetod som sherryn. Träfaten är fyllda
till 2/3 och de åldras med ngt som kallas ”flor”, vilket ger en väl avvägd ”oxidering” av
vernaccian. Vernaccian tillverkas endast torr och den är en mycket intressant aperitivo. Vi
besöker La Cantina Contini i Cabras. Mauro, 3:e generationen vinmakare har gjort
intressanta innovationer baserade på familjetradtionerna. Vi provsmakar hans bästa viner,
förutom ”La Vernaccia di Oristano” tillverkar de utmärkta röda- (Cannonau och Nieddera)
och vita bordsviner (Vermentino).
 
Övernattning i Cabras på en fantastisk Agroturismo där Cecilia och Nonna Flora tar hand
om oss och gemensam middag hos Cecilia.
 
 
Dag 5: Den Romerska staden Tharros
Förmiddagen skall ägnas åt den vackra halvön Sinis. Där vi besöker Tharros, en ruinstad
grundad av Fenicierna cirka år 700 f. Kr och därefter togs den över av romarna tills den
förföll på 800-talet efter kristu födelse. Den återupptäcktes i början av 50-talet av en
plöjande bonde och staden var då täckt med metertjocka jordlager.
 
Vi vandrar ut till fyren San Marco (5 km) för de som vill och ser de puniska gravarna, som
har blivit plundrade sedan 1800-talet av människor i jakt på guld. Vi kanske ser falkparet,
som vakar över dem. Lunch på egen hand på ngn av caféerna vid Tharros.
 
Efter lunch och  vila har vi  matlagningskurs med Cecilia. Vi skall lära oss allt om tagliatelle, ravioli, malureddus etc, dvs vi skall lära oss göra färsk sardisk pasta av olika slag.
 
Övernattning i Cabras på Agroturismo där Cecilia och Nonna Flora serverar den middag vi har gemensamt tillagat. 
 
 
Dag 6: Mot Cagliari och *-stjärnkrogen
Vi åker mot Cagliari och stannar vid vingården Su’Entu och provar deras bästa viner.
Far och dotter tar emot oss. Vingården har inte många år på nacken, men Familjen Piloni tillsammans med den unge och lovande sardiske vinmakaren. Piero Cella har tagit fram många mycket intressanta viner, bla. deras Bovale  Sardo är mycket lovande.
 
På Sardinien finns det endast 3 st restauranger, som har *-stjärna i Guide Michelin. Det
beror säkert på att det är långt att åka för den klassiska gastronomiska guidens
inspektörer. Kanske Sardinien bäste kock, Roberto Pezza, har efter många års arbete
lyckas få “*-stjärna* i Guide Michelin. Roberto, som är en riktig stjärna på restauranghimlen är dessutom sympatisk. Ibland kan det vara en bristvara bland matpersonligheter. Han har mycket passion och älskar att laga mat. Alla råvaror är garanterat närproducerade, kanske har ni aldrig varit så långt bort från ”Fransk gåslever”. Vi äter en gemensam lunch på egen hand (ingår ej).
 
Middag på egen hand och övernattning i Cagliari på Sardinia Domus.
 
 
Dag 7: Stadsvandring i Cagliari 
Lätt stadsvandring i det historiska (romar- och medeltid) Cagliar och vi besöker även dess saluhall. I denna underbara Saluhall  ser vi alla råvaror, som är basen i det Sardiska köket. Fisk avdelning är något extra. Eftermiddagen har ni för egna strövtåg i Cagliari eller kanske föredrar ni ta bussen till ”vår” strand Poetto, som förövrigt är en av Italiens längsta med sina 12 km.
 
Lunch och middag på egen hand och övernattning i Cagliari på Sardinia Domus.
 
 
Dag 8: Hemfärd
Hemfärd från Olbia efter en intressant vecka.
Upp

Fakta om resan

Sardinien:
Vår och höst är fantastiska perioder att besöka Medelhavet, Sardinien och Italien. Vi har svenskt försommar klimat med temperaturer mellan 20 – 25° C, det är bra förutsättningar för en Matresa till Sardinien i Italien. En stor del av resan är att uppleva smaker, färger och känna dofter. Det gör man bäst på våren, när hela Sardinien står i blom, efter vinterns regnande. Under perioden april – oktober finns det få regndagar. Naturligtvis kan det komma ngt oväder, men de brukar vara över på ngn dag.
 
Det Sardiska köket brukar betraktas som ett av Italiens mest intressanta. Det har 2 st huvudinriktningar ”Terra” och ”Mare”. Terra betyder den mat som kommer från herdetraditionen. Det är en livsstil som är ganska lik den som människor levde redan vid tiden för Jesu födelse. Idag har man bara mer tekniska hjälpmedel. ”Terra” har sina bästa uttryck i det inre av Sardinien och uttrycks bäst med proukter som har sin råvarubas i fårost, getost, vetemjöl, honung, lamm, frukt, grönsaker, mandel, torkad frukt, vin, korv, lufttorkad skinka, Karl Johanssvamp, olivolja, bröd (Pane Carasau) etc.
 
Mare, betyder allt som kommer från Medelhavet. Sardinien har mycket kust, så det finns mycket fisk och skaldjur. Cagliar och Alghero är kända för sina utsökta pastarätter med havets frukter. Medelhavets vitfiskar är mycket smakrika och de tillagas ofta med vin och oliver i ugn. Mycket gott! När vi går till saluhallen får vi improvisera, ty man vet aldrig vad fiskaren har fått i sina garn. Spännande, eller hur!
 
Sardinien har en egen kulturell identitet och ett eget språk. Det är mycket vackert och pratas mest i mindre byar.
 
 
I Priset Ingår: 
Flygresa, incheckad väska 20 kg, 1 st handbagage (10 kg 55 * 40 * 20 cm), del i dubbelrum inkl. frukost i 2- alt  3-stjärniga hotel och Agroturismo, 5 st middagar, 3 st dagar med matlagning, 3 besök på vingårdar med provsmakningar, 1 besök på ysteri, 2 st luncher av picknicmodell, 1 lunch, guidning på Svenska och alla transporter
 
Ingår ej: lunch dag 6 (restaurang med  *-stjärna i Guide Michelin), inträde muséer, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider 
 
Tillägg: enkelrum (1.650 kronor) och  avbeställningsskydd (400 SEK)
 
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
 
 
 
Boendet:
Vi bor på landet på Agroturismo de första 5 nätterna, de drivs av intressanta Italienska ”mat-tanter”, som även skall lära oss laga mat. De är ett fina och drivs på familjevis. I Cagliari bor vi centralt, då har vi nära till många mycket bra restaurantger. Sardinien och Italien är som bäst i sina vackra stadskärnor.
 
 
Guidning:
Ni har en svensktalande guide, under hela resan. Han kommer förse er med små axplock av kulinarisk historia, dessutom berättar han gärna om lokalhistoria, traditioner och vinkultur.
De dagliga aktiviteterna börjar cirka kl 9.30 på morgonen. Vi försöker alltid ge er lite egen tid mellan eftermiddag och kväll. 
 
Utrustningstips:
Du behöver bekväma promenadskor under våra utflykter, det kan bli lite vandring varje dag och den är frivillig. Den som föredrar att vila kan göra det
Ryggsäck för dagsturer är bra, där du får plats med badkläder, handduk, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor och vatten flaska 1-2 liter. Vi kommer att få tillfälle att bada i Medelhavet.
 
Det är bra att packa i handbagaget allt det som kan behövas de första dagarna, pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon och lite kläder. Tag gärna på dig dina bekväma promenadskor under flygresan. 
 
Flyg och transfer:
Alla flygtider är preliminära tills ni får boarding kort och övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa.
 
Den svenska guiden möter er på flygplatsen på Sardinien och därefter åker ni tillsammans till Mandas. Transfern tar cirka 2.5 timmar.
 
Upp

Flyg

Utgående
Avgång Från Beräknad ankomst Till
17:10 Rom 18:15 Cagliari
13:35 Kastrup 16:15 Rom
Inkommande
Avgång Från Beräknad ankomst Till
09:30 Rom 12:15 Kastrup
06:20 Cagliari 07:25 Rom

Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.

Upp

Boende

Sardinia Domus

Hotel dag 6 och 7: Sardinia Domus har ett suveränt läge i centrala Cagliari, inom ett radie av 300 m finns det ett 50-tal restauranger och caféer. Rummen har dusch/WC, luftkonditionering, Tv och gratis Wi-fi.

B&B L'Antica Torre

Viviana driver detta trevliga hotel som ligger i Cagliari’s medeltida borg, ”Il Castello” som stadsdelen  kallas. Du har några hundra meter till den bästa utsikten över Cagliari, tursamt kan den kombineras med något gott att dricka och äta. Det finns många cafèer och restauranger i den omedelbara närheten. Rummen är helt nyrenoverade och de har alla dusch/WC, TV, Wi-Fi internet gratis och luftkonditionering. 

Hotel Italia ***

Detta trevliga hotel ligger i Cagliari’s hjärta, du har hela stadens restauranger och caféer utanför dörren. Rummen är välutrustade och de har alla dusch/WC, minibar, kabel TV, telefon och luftkonditionering. Hotellet har bar och en trevlig lobby. Det finns Wifi i lobbyn

Agriturismo Sa Crannaccia

En pärla bland Sardiniens alla “Agriturismer”. Cecilia tar väl hand om oss, den Sardiska gästfriheten när den är som bäst. Vi rekommendrar ett besök i apelsinlunden innan frukost Rummen har all komfort såsom badrum, värme och Wi-Fi.  

Antica Casa Pasolini

Den gamla jaktgärden har varit i Monicas och Darios familj mer än 100 år. De har pietetsfullt renoverat den gamla släktklenoden. Vi ger högsta betyg för gästfriheten. Rummen har all komfort såsom badrum, värme och Wi-Fi.  

Upp

Gästerna om Matresa till Sardinien i Italien - max 8 deltagare

Eran nya resa med 8 mat/vin kommer att bli bra. Tack för en otrolig vecka, tur med vädret hade vi. Tack P-Å & Ullis

 

Hej Måns!
Hemma i vårrusket efter två på  olika sätt härliga veckor i Italien.Tack för 
en fantastisk upplevelse på Sardinien. Resan var så välordnad, varierad och 
informativ. Du har verkligen väckt vårt intresse för Sardinien. Vi väntar nu bara på våra 
vinlådor så att vi kan öppna en Bovale och drömma oss tillbaka.
Våra hälsningar till din förtjusande hustru Stefania och ett hjärtligt tack 
till dig själv från Monica och Lars
Upp

4mori
Realizzazione Siti Web