Upplevelseresor till Sardinien i Italien
Njut av att äta gott, vandra, cykla, spela tennis och segla

Vandring

Cykel

Vinresor Italien

Tennis

Golf

Longstay

Segling

Matresa

Nyheter

Pressen om oss

Körresa

Yogaresor

Språkresor Italien

Rating Mittimedelhavet.se
Omdöme: 4.83/5
Mkt bra guider på cykelturerna, proffsigt! Bra mat, bra hotell och bra cyklar samt cykelservice. Intressanta utflykter med de underjordiska grott...
97% av våra gäster ger oss högsta betyg

Sardiniens vingårdar. 

Resprogram Fakta om resan Flyg Boende Gästerna om Sardiniens vingårdar. 

Vinresa till Sardinien i Italien

Vi är mycket stolta över att Munskänkarna rekommenderar vår vinresa till Sardinien under 2017.

 
Sardinen har kanske en av Italiens mest intresanta utbud av vin och vingårdar. En vinresa till Sardinien är ett måste för alla er som är förtjusta i Italien. Det finns några viner såsom Vernaccia och Malvasia, som är väldigt unika. Det sätt som de vinifieras på har få likheter i världen. Sardinien har röda viner baserade på Cannonau, Carignano, Cagnulari, som inte lämnar någon oberörd. Vermintinodruvan har gett Sardinien och Italien ett namn över världen. Vi kommer att besöka de vingårdar, som bäst rappresenterar de olika sardiska vinerna. Vi kommer att besöka vingårdar i  Oliena, Dorgali, Mamoaida, Bosa, Cabras,  Serdiana och Soleminis. Det är små byar  i ett Italien som präglas av en intressant mångfald.
 
Vi börjar vår resa i Olbia och därefter tar vi oss ner till kustbyn Cala Gonone. De två första dagarna ägnar vi åt ”Cannonau land” i byarna Oliena, Dorgali och Mamoaida. Emilio i byn Mamoaida berättar mer än gärna sin familjs historia, som är intimt förknippad med deras spännande produktion av vin. Oftast är svårt att ”få stopp på honom”, ty han älskar att berätta. Men vi kan knepen. Nästa dag besöker vi en vingård som ligger i Bosa och de producerar en intressant Malvasia di Bosa. Dag 5 kommer vi vara i Sinis och få utöka våra kunskaper om Sardisk vinifieringskonst. Vingården vi besöker  är specialiserade på Vernaccia. Det är ett vin som tillverkas på samma sätt som för nästan 1000 år sedan. 
 
Resan fortsätter mot södra Sardinien där Cannaonau, Carignano och Vermentino  väntar på oss. Vi skall bl.a.  hjälpa till med skörden hos en vingård i Parteolla och därefter deltaga i en skördefest. 
Naturligtvis kommer vinet att kombineras med det allra mest intressanta i Sardisk matväg. 
 
Efter en vecka full av intressanta upplevelser på Sardinien i Italien och många nyvunna vänner återvänder vi med flyg hem. Vi flyger från Arlanda och vi kan hjälpa er med anslutningsflyg.
 
Ni är välkomna till Sardinien!
 
 
 

Datum lediga platser September 2018 Grundpris Boka
08/09 - 15/09 > 8 Sardiniens vingårdar.  | Avresa: Arlanda 14950 kr
08/09 - 15/09 > 8 Sardiniens vingårdar.  | Avresa: Kastrup 14950 kr

Resprogram

Dag1: Ankomst till Olbia flygplats. Vi fortsätter resan med buss till Cala Gonone på Sardiniens ostkust. Resan tar cirka 1.5 timmar (2 timmar från Alghero). Framme i Cala Gonone äter vi en god gemensam middag med lokala specialiteter på den dukade terassen på 4:e våningen.   Vi bor 2 nätter på ett familjedrivet  3-stjärnigt hotell. Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***
 
Dag 2: : Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över medelhavet. Det går också utmärkt att börja dagen med ett dopp i Medelhavet, det är 50 meter från hotellet till en fin liten strand. 
Vi befinner oss i Canonnau land. Den italienske poeten Gabriele D’Annunzio besökte Oliena och Dorgali  i början av förra seklet och skrev hänförd om vinet Nepente, vilket betyder Cannonau. Av Cannanau druvan kan man göra mycket intressanta och spännande viner. Vi börjar dagen med att besöka vingården Atharuja (kl 10.00) i den vackra Oddoenedalen , där Manuela tar hand om oss. Vi går en liten promenad i deras vingård tillsammans med Manuela och hennes pappa innan vi provar deras bästa viner. Vi äter en lunch på en fäbod (Ovile) med bara lokala specialiteter hos Angelo en trippelarbetande herde och levnadskonstnär. Eftermiddagen lämnas fri för egna strövtåg i mysiga Cala Gonone.
Middag tillsammans baserade på lokala råvaror på Hotel Bue Marinos terass. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***
 
Dag 3: På morgonen besöker vi den största vingården i Dorgali-området, vinkoperativet ”Cantina Sociale di Dorgali” (kl 10.00). Vi träffar ”Il Presidente Fancello” (chefen som väljs av de 300 medlemmarna) och han kommer att berätta om det kvalitetsarbete de började för 5 år sedan och nu kan skörda frukterna av. Gaetano, deras vinmakare kommer att beskriva deras arbete och kanske avslöja något lite knep om hur man tillverkar riktigt bra viner.Vi provsmakar deras bästa viner och bokar plats i deras shop för att köpa med oss deras mycket prisvärda viner. 
 
Dagens andra vingård ligger i Mamoaida en liten by (kl 12.30), som ligger i hjärtat av det som brukar kallas ”Barbagia”. Många hävdar att denna by (800 m.ö.h.) har de bästa förutsättningarna för Cannonau druvan på Sardinien. Klimatet är så gynsamt att de klarar att tillverka en Cannonau in purezza, dvs på 100 % Cannonau druvor.  Här kan vi fortfarande se riktiga gummor, dvs äldre damer klädda i svart med hucklen i sanna färg. Emilio från Vingården Giuseppe Sedilesu visar oss deras vingård. Efter det intressanta studiebesöket dukar Emilio upp till lunch och provsmakning av deras bästa viner. På matbordet placerar Emilio 5 olka ostar, lufttorkad skinka, bröd....Det blir ett garanterat dignande bord. Naturligvis är allt lokalt producerat
Efter besöket i ”La cantina”, lunch och provsmakning åker vi till dalen Elise och går en fin promenad  bland vinrankorna. Det finns en druvsort, Granazza di Mamoaida, som är unik i hela världen enl. färska DNA studier. En fantastisk historia! Vinrankorna har en hög medelålder och de allra äldsta välj ut till de bästa vinerna, såsom Ballu Tondu och Carnivale. Emilio som också är kulturborgarråd i kommunen, brinner för det nyöppnade Arkeologiska museet och jag tror det blir svårt att hindra honom från att smyga in ett besök i sin ögonsten innan vi kommer iväg. 
 
På eftermiddagen fortsätter vi resan mot Bosa och vi stannar utefter vägen och tittar på den fascinerande fornlämningen ”Il Nuraghe Losa”. Detta är ett imponerande tornbyggnad, som byggdes för cirka 3.500 år sedan. I Bosa bor vi på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Aghinas. Middag på egen hand.
 
Dag 4: Bosa är berömt för sina Malvasia vin, som göres både ”secco” och  ”dolce”. La Azienda Vinicola Fratelli Porcu är ett mirakel i dubbelbemärkelse. Kyrkeherde Giuseppe Porcu köpte 2 ha mark i komunen Modolo för nästan 50 år sedan med avsikt att starta en vingård för att kunna ge möjlighet till sina älskade bröder Giovanni och Angelino att återvända till sin födelseby. Giovanni och Angelino var gästarbetare i Schweiz. Vingården har nu 4 ha och sköts av Giovannis son Carlo med stor framgång. De har vid flera tillfällen erhållit en av Italiens finaste utmärkelser, nämligen ”3 bicchieri” (glas) i tidningen ”Gambero Rosso” , bla för  Riserva 2009. Det är ingen nyhet att kyrkans män går i bräschen för att utveckla vin-näringen. Don Perignon, en fransk munk har givit namn till ett av de mest kända bubbelvinen. Vi vandrar i F.lli Porcu (kl. 10.30) vingård tillsammans med Carlo, provsmakar deras bästa viner och äter en lättlunch. 
 
På eftermiddagen kommer vi tillbaka till hotellet för en kort vila och egna strövtåg i Bosa, därefter går vi till ”Su Camasinu” (kl. 18.30), där La Cantina Battista Colombu håller sina provsmakningar. La Cantina Battista Colombu grundades av Giovanni Battista Colombu för cirka 50 år sedan och han har också givit delar av sitt namn till vingården. Giovanni Battista Colombu var en av de mest lysande personligheterna på Sardinien under nästan ett sekel, han gick bort för några år sedan. Hans aktiviteter var mycket omfattande konstnär, författare, politiker, vinmakare, etc. I den mycket fina dokumentärfilmen om vin ”Mondovino” av Jonathan Nossiter, som presenterades i Cannes 2004 finns det en intervju med Giovanni Battista Colombu. La Cantina Battista Colombu fick det högsta betyget för sin ” Malvasia di Bosa 2006 ” av “Guida dei Vini d'Italia dell'Espresso 2011”. L’Espresso är Italiens största veckomagasin och är att jämföra med “Time magazine” i USA.
 
Vanna tar hand om oss och leder provsmakningen av Malvasia och olivolja. Gemensam middag på en trevlig trattoria i centrala Bosa. Övernattning i Bosa på det familjedrivna  3-stjärniga hotellet Aghinas
 
Dag 5: Dagen skall ägnas åt först Vernaccia och sedan åt den vackra halvön Sinis. Där vi besöker Tharros, en ruinstad grundad av Fenicierna cirka år 700 f. Kr. Vernaccian har anor sedan 1200-talet och infördes troligtvis av spanjorer eller så lärde sig spanjorerna av invånarna i Oristano hur man till verkar sherry. Vernaccian har en snarlik tillverkningsmetod som sherryn. Träfaten är fyllda till 2/3 och de åldras med ngt som kallas ”flor”, vilket ger en väl avvägd ”oxidering” av vernaccian. Vernaccian tillverkas endast torr och den är en mycket intressant aperitivo. Vi besöker La Cantina della Vernaccia i Cabras, (kl 11.30). Efisio, 3:e generationen vinmakare har gjort intressanta innovationer baserade på familjetradtionerna. Efter vingårdsbesöketåker vi till  Tharros en fenicisk-punisk-romersk fornby och den närligande stranden. Innan vi blir guidade i den utgrävda staden Tharros äter vi en picknick lunch i skuggan av det spanska försvarstornet från 1600-talet. Middag på egen hand och övernattning på  det  ***-stjärniga familje Hotel Italia i Cagliari. Katia, hotelchefen ser framemot att ha oss som gäster.
 
Dag 6: Efter gårdagens långa och intresanta dag känns det säkert skönt med en dag på egen hand i Cagliari. För de som vill ha en lite djupare kunskap om Cagliari, kan följa med Silvia (tillägg). Hon är en svensktalande guide och visar romerska och medeltida Cagliari. Lunch och middag på egen hand och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia. 
 
Dag 7: Cagliari har en utmärkt produktion av kvalitetsviner  och idag går turen till Soleminis, där vi skall deltaga i skördearbetet och improvisera en skördefest. Syskonen Pili tar hand om oss med Sabrina e Michele i spetsen (ore 9.30). Efter en intressant dag återvänder vi till Cagliari. Gemensam middag och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
 
Dag 8: Idag är det vår sista dag på Sardinien och på vägen till flyplatsen i Olbia stannar vi i Serdiana och besöker en vingården Argiolas (ore 10.30) . Giulia, en fantastisk duktig sommelier, tar hand om oss och visar oss La Cantina samt leder vår provsmakning. La Cantina Argiolas har gått i bräschen för att skapa ”stora” sardiska viner och vi skall prova deras allra bästa. Lunch äter på familjen Cannas trevliga restaurang. De har specialiserat sig på det ”gamla” sardiska köket med råvaror och recept från sitt närområde. nöjda och belåtna efter lunchen fortsätter vi mot Olbia. Planet avgår kl 20.20 mot Arlanda.
 
Upp

Fakta om resan

Sardinien:

Sardinien har ett äkta medelhavsklimat med mycket värme och sol under sommartid och med vårar och höstar, som påminner om svensk högssommar. Det torra och blåsiga klimatet är mycket lämpligt för vinodling. De första vinodlingarna har man spårat til minst 1500 år f. Kr. Idag är vinodlingen den enda jordbruksaktiviteten som är expansiv och ökar sin omsättning. Vi har flera vingårdar, som har fått den fina utmärkelsen ”3 bicchieri” i tidningen ”Il Gambero Rosso”. 
 
Den medvetna satsningen på kvalité har gett resultat och det är medryckande den passion och engagemang som dagens Sardiska vinodlare har. På Sardinien har man gjort det kloka valet att satsa på traditionen, ty endast på sardinien kan man göra Sardiska viner. Sardiska vinmakare producera vita-, röda- och dessertviner. Det finns ett antal lokala druvor bland de vita märks: Vermentino, Nuragus och Semidano. Sardinien kanske mest känd för sina röda viner: Cannonau, Carignano, Cagnulari och Bovale Sardo. Carignano, Cannonau, Det som är lite speciellt med den sardiska vintraditionen är dessertvinerna, som är mycket unika. Det speciella klimatet skapar sötma och arom, som andra regioner måste skapa genom olika processer efter skörden. Bland dessertviner hittar vi  Moscato, Nasco, Girò, Malvasia och Vernacia,
 
Det sardiska köket har 2 st huvudinriktningar, dels inlandets som härstammar från den gamla herdekulturen och dels den kustnära som har sin bas i det som havet ger. Det är många som anser att på Sardinien finns det världens bästa hårdostar, Pecorino Sardo gjord på opastöriserad fårmjölk. En pastarätt gjord på havets frukter är något av det godaste en kock kan erbjuda.
 
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden.
 
I Priset Ingår:
Flygresa med alla transfer, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, besök på 7 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, 4 st middagar (drycker ingår ej), 6 st luncher och alla transporter, besök museet Tharros
Ingår ej: allt som ej är angivet ovan och övriga måltider 
Tillägg: Enkelrum (1.650 kronor), guidad stadsvandring cagliari Dag 6
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
 
Boendet:
Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan. e två första nätterna bor vi på ett 3-stjärnigt hotell (Hotel Bue Marino alt. Hotel Pop) i Cala Gonone i det vackra Golfo di Orosei. Det är ett trevliga familjehotell i närheten av hamnen och den lilla stranden. Därefter bor vi 2 nätter på det lilla och centralt belägna familjedrivna ***-stjärniga hotellet Aghinas centralt beläget i den lila mysiga staden Bosa.Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan. Vi bor 3 nätter på ett 3-stjärnigt familjehotell (Hotel Italia, Hotel 4 Mori alt Hotel Due Colonne) i det centrala Cagliari. Vi har ett fantastiskt utbud av restauranter och caféer i närområdet.
 
Vandring och guidning
Under vinresan finns en svensktalande guide, som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner, vinkunskap och matkultur.
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av resan om du har ordentliga och bekväma kläder. Vandringarna bland vingårdarna kräver bekväma skor. Solen skiner och bränner! Ta med solhatt/solkeps och solkräm med hög solskyddsfaktor. Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst. 
 
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa.
Den svenska guiden möter er på flygplatsen i Olbia och därefter åker ni tillsammans till hotellet i Cala Gonone. Transfern tar cirka 1.5 timmar.
 
 
Upp

Flyg

Utgående
Avgång Från Beräknad ankomst Till
09:00 Köpenhamn, Kastrup 11:15 Milano
16:20 Arlanda 19:40 Olbia
15:50 Milano 17:05 Olbia
Inkommande
Avgång Från Beräknad ankomst Till
20:20 Olbia 23:25 Arlanda
12:30 Cagliari 13:55 Milano
17:30 Milano 19:35 Kastrup, Köpenhamn

 

Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.

Upp

Boende

Hotel Bue Marino ***

Hotellet har allt som är viktigt för att trivas, bra standard på rummen, bra läge med utsikt, etc. Rummen har dusch/WC, minibar, kabel TV, kassaskåp, telefon och luftkonditionering. Hotellets bar som ligger på terassen är en utmärkt mötesplats efter vandringen.

Hotel Aghinas ***

 

Hotellet är en liten juvel, inredningen är utförd i Sardisk tradition med ett öga i vår tid. Det ligger i vackert i den medeltida stadsdelen, som kallas ”Sa Costa”. Alla rum har badrum, minibar, kabel TV och A/C. Wi-Fi är naturligtvis inkluderat i priset. Hotellet är en del av La Cantina Battista Colombu och inredningen är tänkt som en del av Battista Colombus sinnevärld. Signor Colombu, var en av Sardiniens ledande personlighet i kraft av sin gärning som politiker, författare, konstnär och vinodlare.
 

Hotel Due Colonne ***

Hotellet är nyligen ombyggt och moderniserat. Rummen är trevliga och har dusch/WC, minibar, kabel TV, internet, kassaskåp, telefon och luftkonditionering. Läget är ypperligt i centrala Cagliari, restauranger och barer är dina närmsta grannar. Du har inte svårt att hitta trevliga platser för att smalta dagens upplevelser med en ”aperitivo”.

Hotel Aghinas ***

 

Hotellet är en liten juvel, inredningen är utförd i Sardisk tradition med ett öga i vår tid. Det ligger i vackert i den medeltida stadsdelen, som kallas ”Sa Costa”. Alla rum har badrum, minibar, kabel TV och A/C. Wi-Fi är naturligtvis inkluderat i priset. Hotellet är en del av La Cantina Battista Colombu och inredningen är tänkt som en del av Battista Colombus sinnevärld. Signor Colombu, var en av Sardiniens ledande personlighet i kraft av sin gärning som politiker, författare, konstnär och vinodlare.
 

Hotel Italia ***

Detta trevliga hotel ligger i Cagliari’s hjärta, du har hela stadens restauranger och caféer utanför dörren. Rummen är välutrustade och de har alla dusch/WC, minibar, kabel TV, telefon och luftkonditionering. Hotellet har bar och en trevlig lobby. Det finns Wifi i lobbyn

Hotel 4 Mori ***

Hotellet är ombyggd för några är sedan och har god standard. Alla rum har dusch/WC,  TV, telefon och luftkonditionering. Lobbyn är mycket trevlig med sin bar. Du befinner i Cagliari’s levande centrum ett stenkast från restauranger, caféer och unika affärer.

Hotel Italia ***

Detta trevliga hotel ligger i Cagliari’s hjärta, du har hela stadens restauranger och caféer utanför dörren. Rummen är välutrustade och de har alla dusch/WC, minibar, kabel TV, telefon och luftkonditionering. Hotellet har bar och en trevlig lobby. Det finns Wifi i lobbyn

Upp

Gästerna om Sardiniens vingårdar. 

Måns
Underbart trevlig resa med god mat fint vin och fantastiska ledare.  Hinner tyvärr ej svara på din utvärdering. Har redan rekommenderat er till ändra
Hälsningar och tack
Anders
 
Tack för en mycket trevlig vecka, Riina o Pelle 
 
What a great tour of the wine yard. Mans and his wife were great tour guides, giving information about Sardinia and the wine yard. The Pili family were so welcoming and went out of their way to make sure we had a good time there, we were sorry to leave. Can't recommend them enough, I am sure you will enjoy the taste of freshly picked lemons, oranges, green beans and asparagus. We wish the Pili family best wishes for their future plans for the wine yard. 
 
Vi hadde en kjempefin tur til Pilis vingård søndag 12. mai
 
Takk for en kjempefin dag sammen med dere søndag 12.mai.
 
Vi hade en fantastisk vecka! Det engagemang och kunnighet som Måns uppvisade var imponerande. Likaså engagemanget hos de vinodlare vi besökte. Vinerna var utsökta och det var trevligt att besöka vingårdarna och få en inblick i vinframställningen. Mycket god mat fick vi också! Vi kände oss väl omhändertagna och kan varmt rekommendera en vinresa till Sardinien med Mitt i Medelhavet och Måns.
Upp

4mori
Realizzazione Siti Web