Upplevelseresor till Sardinien i Italien
Njut av att äta gott, vandra, cykla, spela tennis och segla

Vandring

Cykel

Vinresor Italien

Tennis

Golf

Longstay

Segling

Matresa

Nyheter

Pressen om oss

Körresa

Yogaresor

Språkresor Italien

Rating Mittimedelhavet.se
Omdöme: 4.82/5
S nr som frsta vandringen r jag mycket njd med allting. Men det var inte OK att vandra tur och retur lngs en asfalterad bilvg och intill solbad...
96% av våra gäster ger oss högsta betyg

Vandringsresa Södra Sardinien

Resprogram Fakta om resan Flyg Boende Gästerna om Vandringsresa Södra Sardinien

 

Vandring Södra Sardinien i Italien

 

Vandringsresa med Guide

 
Vi har velat skapa en medelsvår vandringsresa. Nivån ligger på 3-4 ”Kängor” på en 5-gradig skala. Dock vill vi inte tumma på välbefinnandet och vi kommer att nuta av det vackra Sardiska kustlandskapet, dessutom planerar vi att bada nästan varje dag i det sköna Medelhavet. Det är utmärkande för Sardinien med vackra vandringsleder utefter kustlandskapet. Vi vandrar 5 dagar och den 6:e dagen har vi en lätt stadsvandring, där vi får kunskap om Cagliari historia från romarna och framåt.

Vi börjar veckan med att tillbringa 2 dagar i det gamla gruvdistriket Sulcis, där vandrar vi längs urgamla vandringsleder, som oftast härstammar från romartiden. Naturligtvis har de förlorat sin betydelse,som transportleder för gods och människor, men för vandring är de perfekta. Under veckan vandrar vi bland romerska tempel, bronsålders fornlämningar (Nuraghi) och korkekar. Den sardiske urfadern ”Sardus Pater” fick ett tempel uppkallat efter sig av romarna och  vi besöker det. Det anger lite den ekonomiska betydelse gruvbrytningen hade för den romerska ekonomin. 

Därefter bor vi 5 dagar i fina Cagliari, som är en mycket trivsam stad med vänliga människor. Vi bor naturligtvis i centrala Cagliari för att få en känsla om hur Italien verkligen är, ty Italien är ett ”stadsland”. Staden som boendeform föddes i Italien. Efter vandringarna på dagarna njuter vi av alla restauranger och caféer i närheten av ert hotell. 

Vi kommer naturligtvis att göra upptäcktsfärder i det Sardiska köket, det blir både ”Mare” och ”Terra”. En av vandringarn går till en Sardiska Vingård, som har gjort mest för Sardiskt biologiskt vin.

Det mesta ingår i våra vandringsresor, för att ni inte skall få några negativa överaskningar (flyg med transfer på Sardinien, del i dubbelrum med frukost, 4 middagar, 4 picknick luncher, 1 lunch och besök vingård med provsmakning). Vi bor på fina hotell med bra lägen. Välkomna till Sardinien!

 

Datum lediga platser Juni 2020 Grundpris Boka
27/06 - 04/07 > 8 Vandringsresa Södra Sardinien | Avresa: Kastrup  14900 kr
27/06 - 04/07 > 8 Vandringsresa Södra Sardinien | Avresa: Arlanda  14900 kr

Resprogram

Dag1: Ankomst till Cagliari. Transport till Fluminimaggiore och vårt hotel. Bussresan från flygplatsen i Cagliari tar 1 timme och 15 min  Vi bor 2 nätter på det 3-stjärniga hotellet Sardus Pater***, som ligger fint på en kulle och har en bedårande utsikt. Vi äter en sen middag på Sardus Pater’s fina terass med utsikt över medelhavet.
 
Dag 2: Den finaste stranden
Vi vandrar i den gamla gruvnäringens spår, det är lite som Sardiniens Bergslagen med nedlagda gruvor. Vandringen startar i byn Buggeru, som i början av förra seklet kallades ”Lilla Paris”, när gruvorna gick på fullvarv och utbudet av kultur och nöjen var stort. Idag är Buggerru en ganska liten och ”sömnig” stad. Vi vandrar upp på berget och högplatän ovanför gruvan ”Galleria Henry” och njuter av den bedårande utsikten. solen speglar sig i Medelhavet och skapar ett fantastiskt färgspel. Övergivna byar och gruvor lämnar vi bakom oss vandrar ner längs stigen i ravinen, som leder oss till fantastiska Cala Domestica. Det är en av Sardiniens vackraste stränder och därmed även Italiens. Denna naturliga hamn inbjuder till bad. Under tiden ni badar dukar vi upp en  lunch med lokala specialiteter. Efter lunch och bad vandrar vi längs den gamla banvallen och viker söder ut för att ta oss över berget som vakar över Buggerru och tar oss tillbaka till vårt hotell.
På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellets fantastiska terass och övernattning på Sardus Pater***.
 
Vandring: 15 km,  5 h     upp: 520 m   ner: 520 m       Svårighet:     
 

Dag 3 Cala Scivu

Dagens vandring utgår från Capo Pecora, det tar 10 minuter med buss från ert hotell. hotellet. Vi vandrar på de vägar/stigar som herdar och gruvarbetare har skapat under århundraden utefter kusten vid  mot den fantastiska stranden Cala Scivu. Fantasisk kustvandring med fin utsikt och inslag av härligt hög Macchia Mediteranea/skog, som ger behaglig svalka. Medans guiden dukar upp för lunch kan ni passa på att ta en simtur i det kristallblå Medelhavet. Sjöutsikt är bra för appetiten.

Efter vandringen har vi transfer till Cagliari (60 min). Middag på egen hand och övernattning i Cagliari på  det  ***-stjärniga familjedrivna  Hotel Italia. 

Vandring: 14 km, 5 h    upp: 880 m         ner: 880 m         Svårighet:   
 
 
Dag 4: De 7 bröderna
Vi tar bussen till Burcei en grannkommun till Cagliari för dagens vandring. Vi skall vandra i nationalparken ”Sette Fratelli” (De 7 bröderna). De sju bröderna är 7 bergstoppar som är belägna på en högplatå på nästan 1000 m.ö.h och de är vandringens mål. Under vandringen paserar vi hyddor som herdar under årtusenden har byggt, gamla kloster och spår av bronsålderskulturer (Nuraghe). Vi kommer att ha en underbar utsikt mot Medelhavet. Vi kommer att avnjuta vår picnic lunch på toppen av högplatån och efter lite vila vandrar vi  tillbaka. Övernattning i Cagliari på Hotel Italia och gemensam middag.
 
Vandring: 14 km, 6 h    upp: 750 m ner: 750 m       Svårighet:    
 
 
Dag 5: Vilodagen
Vi har på programmet en kort stadsvandring. Cagliari har en lång och intressant historia från bronsåldern (Nuraghekulturen), Fenicier (Handelsfolk från Libanon), Romarriket, Kartago etc. Vår guide visar er runt på olika historiska platser och avslutar med ett besök i Cagliaris mycket fina och aptitliga saluhall.  På eftermiddagen rekommenderar vi ett besök på vår fina strand i Cagliari, ”Il Poetto”. Den kanske är Italiens längsta (10 km).
 
Lunch och middag på egen hand och övernattning på  det  ***-stjärniga familjedrivna  Hotel Italia eller det **-stjärniga Sardinia Domus.
 
 
Dag 6: De fantastiska stränderna
Dagens vandring går utefter kusten väster om Cagliari. Vi åker buss till byn Chia och går av i närheten av det Spanska försvarstornet, byggt på 1600-talet. Vi följer den fantastiska stranden bland dyner, strandskog och enstaka klippor tills vi komer fram till Fyren vid ”Spartivento”. Fyren är sedan många år förvandlad till Lyxhotell, men det förtar inte den underbara utsikten över Medelhavet. Vid den lilla stranden ”Cala Cipolla” stannar vi för lunch. Under tiden vi dukar upp lunchen med solmogna tomater, lokal ost och skinka, nybakat bröd, frukt och lite vin kan ni passa på att bada i Medelhavet.
 
Efter lunch fortsätter vi vandringen på en gammal Romersk väg, som följer kusten till en annan av naturens under, nämligen stranden ”Tuerredda”, som är målet för dagens vandring. Utsikten och färgerna är förföriska under hela dagen och även dofterna från buskvegetationen (”La Macchia Mediterranea”) kommer att vara närvarande. Efter ett snabbt bad på stranden ”Tuerredda” återvänder vi till Cagliari med buss. Middag på egen hand och övernattning i Cagliari.  
 
Vandring: 15 km, 5 h    upp: 250 m ner: 250 m       Svårighet:       
 
 
Dag 7: Vingården
I Cagliaris närhet finns gynnsamma förutsättningar för produktion av kvalitetsviner och vi  vandrar till en vingård i den lilla byn Soleminis. Sabrina bjuder på en lättlunch tillsammans med deras bästa viner. Vi kommer att provsmaka fantastiska viner baserade på druvorna Vermentino och Cannonau (Grenache).  Till dessertkakan tar vi tillfället i akt och provar ett fint Moscato vin. Vi tar bussen till byn Sinnai och hoppar av vid hållplatsen invid Via Roma.Vi vandrar genom Parken ”la Pineta” och uppför berget ”Chiccu Landiri”. Vi går bland Eucaliptos träd, kork-ekar och det typiska medelhavs busklandskap (macchia mediteranea). Utsikten är fin, det kommer att kännas som om vi är nära ”the top of the world”. Medelhavets bukter slingrar sig runt Cagliari och breder ut sig i sydväst och sydost.

På andra sidan bergstoppen ligger byn Soleminis och Vingården som är vårt mål, där vi vandrar mellan vinrankorna. Michele en av syskonen som med stor entusiasm driver verksamheten tar emot oss på sin vingård tillsammans med systern Sabrina. Efter provsmakning och lättlunch tar vi tåget tillbaka till Cagliari. Gemensam middag och övernattning i Cagliari.

Vandring:      12 km,       4 h    upp: 320 m      ner: 250 m Svårighet:    
 
 
Dag 8: Hemresa från Cagliari.
 
Vi reserverar oss för ändringar på grund av väder och vind (men vi är inte speciellt oroliga för detta)
 
 
Upp

Fakta om resan

Sardinien:
Södra Sardinien har en lång och intressant historia, ty det ligger i Mitten av Medelhavet och har alltid varit en aktiv handelsplats. Det är lätt att förstå att Sardinien var en av de första områdena i Medelhavet att bebos, ty det milda klimatet året om gör det lätt att leva. Det intresanta är att isoleringen, som en ö ger tillsammans med influenser utifrån har skapat en mycket intressant och unik kultur, kök, vin etc.
 
Det finns många Sardiska maträtter, som är världsunika och värda en måltid. Vi märker Fregola (Pasta), Culorgionis (Ravioli med 4 typer av ost, mynta och pressad potatis), Sebadas (Herdens efterrätt med mördeg, färsk fårost (Pecorino), rivet apelsinskal och honung) etc. De Sardiska vinerna Vernaccia di Oristano och Girò di Cagliari finns bara på Sardinien i hela värlen. Naturligtvis kommer vi att smaka på ovan nämnda maträtter och vin under veckan.
 
På Södra Sardinien där vi kommer att vandra är historien alltid närvarande. Varje epok och kultur har använt den besegrades som grund för sin egen. När man gör utgrävningar vid fornlämningar gräver man sig igenon olika kulturer. Det har hänt mer än en gång att utgrävningsledarens  forskningsbakgrund fått bestämma vilken tidsepok, som skall utforskas. Det kan hända att man ”gräver bort” romartiden och koncentrar sig på den ”puniska” (Kartago) som ligger alltid strax under. Idag har vi högst upp på pyramiden kristna kyrkor som har återanvänt byggnadsmaterial från alla epoker.
 
Vi kommer att vandra förbi fornlämningar från alla epoker och en av de mest intresanta och okända är tiden 1500 – 850 år f. kr., dvs för mer än 3.000 år sedan. Då blomstrade en Sardisk bronsålderskultur, som har lämnat mer än 3.500 kända bygnadsverk. Man har kunnat visa genom utgrävningar att dessa bronsåldermänniskor producerade drack och exorterade vin. Här kan snacka om en lång tradition för vin.
 
Sardinien har ett eget språk, som fortfarande pratas och kallas ”Limba”. Det påminner mycket om latin och är betydigt mer ”lakoniskt” än vad Italienska är. De flesta människor som bor på landsbygden (2/3 av befolkningen) är 2-språkiga. Alla Sarder pratar Italienska.
 
I Priset Ingår:
Flygresa med alla transfer (1 handbagage 10 kg med maxstorleken 55cm x 40cm x 20cm,  1 liten väska upp till 35 x 20 x 20 cm och 15 kg incheckad väska), del i dubbelrum inkl. frukost i 2- och  3-stjärniga hotell, 5 vandringar med guide, 1 kort stadsvandring med guide, 1 besök på vingård med provsmakning av deras bästa viner, 4 st middagar (drycker ingår ej), 1 lunch, 4 st luncher av picknicmodell och alla transporter
 
Ingår ej: inträde muséer, lokala hotellskatter, drycker till middagar, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider 
 
Tillägg: Enkelrum  (1.950 SEK) och Avbeställningsskydd (500 SEK)
 
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
 
 
Boendet:
De två första nätterna bor vi på ett 3-stjärnigt hotell (Hotel Sardus Pater) i Fluminimaggiore  i den vackra Medelhavsbukten Portixeddu. Det är ett trevligt familjehotell på en kulle i närheten av hamnen och den lilla stranden.
Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan.  Vi bor 4 nätter på ett 2- eller3-stjärnigt familjehotell (Hotel Italia, Hotel 4 Mori alt Hotel,  Due Colonne eller Sardinia Domus) i det centrala Cagliari. Vi har ett fantastiskt utbud av restauranter och caféer i närområdet.
Vi avslutar vår vecka på Sardinien i Alghero och bor på Alghero City Hotel**** eller Hotel Angedras***
 
Vandring och guidning:
Alla vandringar har svensktalande guide, som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner och matkultur. Vi tycker det känns bra att börja vandringarna mellan kl 8-9 på morgonen och komma tillbaka ungefär kl 17. Alla tider angivna gäller effektiv vandring.
 
 
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av turen om du har ordentliga och bekväma vandringskläder. Syntetmaterial och ull brukar betraktas som bättre, ty de håller dig torrare än bomull. Du kommer att vandra under en strålande sol, därför bör du ha keps/solhatt, solglasögon och solkräm.
Vandringsstigarna i den Sardiska Naturen kan ha inslag av smågrus, därför rekommenderar vi vandringskängor med höga skaft.
Ryggsäck för dagsturer är bra, där du får plats med badkläder, handduk, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor, vatten flaska 1-2 liter, mugg, bestick och tallrik till pickniclunchen. Plåster kan också vara bra.
Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst. Det brukar fungera bra att ha på sig vandringskängorna under flygresan ner.
 
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa.
Vår guide möter er på flygplatsen på Sardinien och därefter åker ni tillsammans till hotellet. Transfern tar cirka 1 - 2.5 timmar.
 

 

Upp

Flyg

Utgående
Avgång Från Beräknad ankomst Till
11:40 Arlanda 13:50 Munchen
17:10 Rom 18:15 Cagliari
13:35 Kastrup 16:15 Rom
15:10 Munchen 17:00 Cagliari
13:05 Amsterdam 15:30 Cagliari
09:30 Kastrup 10:55 Amsterdam
Inkommande
Avgång Från Beräknad ankomst Till
06:20 Cagliari 07:25 Rom
09:30 Rom 12:15 Kastrup
17:30 Cagliari 19:40 Frankfurt
21:40 Frankfurt 23:45 Arlanda
21:05 Amsterdam 22:30 Kastrup
16:15 Cagliari 18:55 Amsterdam

Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.

Upp

Boende

De två första nätterna bor vi på ett 3-stjärnigt hotell (Hotel Sardus Pater) i Fluminimaggiore  i den vackra Medelhavsbukten Portixeddu. Det är ett trevligt familjehotell på en kulle i närheten av hamnen och den lilla stranden.
Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan.  Vi bor 5 nätter på ett 2- eller3-stjärnigt familjehotell (Hotel Italia, Hotel 4 Mori alt Hotel,  Due Colonne eller Sardinia Domus) i det centrala Cagliari. Vi har ett fantastiskt utbud av restauranter och caféer i närområdet.
 
 

Sardinia Domus

Sardinia Domus har ett suveränt läge i centrala Cagliari, inom ett radie av 300 m finns det ett 50-tal restauranger och caféer. Rummen har dusch/WC, luftkonditionering, Tv och gratis Wi-fi.

Hotel Due Colonne ***

Hotellet är nyligen ombyggt och moderniserat. Rummen är trevliga och har dusch/WC, minibar, kabel TV, internet, kassaskåp, telefon och luftkonditionering. Läget är ypperligt i centrala Cagliari, restauranger och barer är dina närmsta grannar. Du har inte svårt att hitta trevliga platser för att smalta dagens upplevelser med en ”aperitivo”.

Hotel Italia ***

Detta trevliga hotel ligger i Cagliari’s hjärta, du har hela stadens restauranger och caféer utanför dörren. Rummen är välutrustade och de har alla dusch/WC, minibar, kabel TV, telefon och luftkonditionering. Hotellet har bar och en trevlig lobby. Det finns Wifi i lobbyn

Upp

Gästerna om Vandringsresa Södra Sardinien

Hej Måns
Tack för en fantastisk resa. Sardinien har tagit en viktig plats i vårt hjärta och vi kommer tillbaka. Ditt engagemang och upplägget på resan var toppen och vi är så glada att vi var där. En minnesvärd semester!
 

Hotellen var jättefina. Bra att äta varje dag på olika restauranger. Kul besök i Saluhallen i Cagliari

Bra guide är ett måste. Tack Måns för en fantastisk resa! Sardinien, I like!

Fina vandringar i kustmiljö!

Bra arrangemang och intressanta vandringar. Vår guide Måns Hallqvist var verkligen kunnig, man märkte att han spelade på hemmaplan

Tack vare guidens kunnighet fick vi ut så mycket mer av resan. Roligt att besöka fina vingårdar. Nästa gång tar jag med mina tenniskompisar på tennisresa via "Mitt i medelhavets" fantastiska researrangemang! Högt betyg!
 
Sardinien är härligt !! Fina vandringar besök på vingårdar mm. Bra arrangemang med kunnig guide / Tack Måns för en fantastisk vecka på "ditt" Sardinien
 
En fantastisk resa utöver det vanliga. För oss var det en perfekt mix mellan vandring i vacker natur och några dagar på underbara stränder - långa med vit sand och få turister! Det somändå är mest minnesvärt är den goda sardiska maten och det goda vinet som Måns kunnigt guidade oss till. Hans kärlek till Sardinien återspeglas i allt från valet av vandringsleder till valet av  mat och vin. Det oväntade mötet med fåraherden som sålde ost och bjöd på sitt egna vin långt ute på landet är ett sådant ögonblick som man alltid kommer att minnas.  Att Sardinien ofta kallas medelhavets Karibien är inte konstigt – en underbar ö bara tre timmar bort. Vi kommer definitivt att åka tillbaka – Måns kärlek har smittat, (Thomas och Brita från Täby)
 
Jag och Mikael ville bara tacka dig Måns för din proffsiga guidetur genom Sardiniens otroligt vackra landskap! Vi hade några underbara dagar och kommer att rekomendera våra vänner att dem ska åka ner till er! /Karin och Mikael
 
Vi hade jättebra i vackra Sardinien!!
 
 
Hej! Resan var bra upplagd och bra genomförd och vi är nöjda med det mesta. Vi ser tillbaka på en mycket trevlig vandringsresa!
Anna och SvenOlof Persson

 

Upp

4mori
Realizzazione Siti Web