













.jpg)
Vinresa till Sardinien i Italien
Sardiniens Vingårdar
I resan ingår det mesta, såsom flygresa, incheckad väska, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, guidad stadspromenad i Cagliari, 4 st middagar (drycker ingår ej), 5 st luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist
Datum |
lediga platser |
September |
Grundpris |
Boka |
2025-09-06 | 2025-09-13 | 6 | Sardiniens vingårdar Avresa Arlanda |
19.900 Kr | |
2025-09-06 | 2025-09-13 | 6 | Sardiniens vingårdar Avresa Kastrup |
19.900 Kr | |
2025-09-06 | 2025-09-13 | 6 | Sardiniens vingårdar Avresa Landvetter |
19.900 Kr |
I Priset Ingår: Flygresa (1 incheckad väska, 20 kg och 1 handbagage med maxstorleken 40cm x 30cm x 20cm ), del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärniga hotell, besök på 8 vingårdar, 8 provsmakningar av vin, 1 st provsmakning av olivolja, 1 st guidad stadspromenad i Cagliari, 4 st middagar , 3 st luncher, 2 st picknick luncher, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska av Munskänken Måns Hallqvist
Program Sardiniens Vingårdar:
Dag 1: Ankomst till Olbia flygplats och därefter har vi transfer till Cala Gonone på Sardiniens ostkust. Resan tar cirka 90 minuter. Vi stannar utefter vägen i den mysiga byn Posada och äter middag på den trevliga Ristorante Donatella på lokala råvaror. Vi bor 2 st nätter på ett familjedrivet 3-stjärnigt hotell. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***
Dag 2: Det ger en extra energikick att äta frukost med en bedårande utsikten över Medelhavet. Det går också utmärkt att börja dagen med ett dopp i Medelhavet, det är 50 meter från hotellet till en fin liten strand. Vi har tid till relax på morgonen, ty vi planerar avfärd kl 11 och ni lämnas fria för egna strövtåg i mysiga Cala Gonone.
Vi befinner oss i Canonnau land. Den italienske poeten Gabriele D’Annunzio besökte Oliena och Dorgali i början av förra seklet och skrev hänförd om vinet Nepente; vilket betyder Cannonau (grenache druva). Av Cannanau druvan kan man göra mycket intressanta och spännande viner. Vi äter en lunch på en fäbod (Ovile) med bara lokala specialiteter hos Angelo; en trippelarbetande herde och levnadskonstnär.
Efter lunch besöker vi vingården Beritta i den vackra Oddoenedalen, där Valeria tar hand om oss. Hon guidar oss och vi provar deras bästa viner, som är ekologiska.
Middag tillsammans baserade på lokala råvaror på Hotel Bue Marinos terass. Övernattning i Cala Gonone på Hotel Bue Marino***
Dag 3: På morgonen besöker vi den största vingården i Dorgali-området; vinkooperativet ”Cantina Sociale di Dorgali” (kl 10.30). Vi träffar de ledande personerna som berättar om det kvalitetsarbete de började för 10 år sedan och nu kan skörda frukterna av. De har fått flera pris för sitt långsiktiga kvalitetsarbete och viner. Gaetano; deras vinmakare kommer att beskriva deras arbete och kanske avslöja något lite knep om hur man tillverkar riktigt bra viner. Vi provsmakar deras bästa viner och bokar plats i deras shop för att köpa med oss deras mycket prisvärda viner.
Dagens andra vingård ligger i Mamoaida en liten by (kl 13.00); som ligger i hjärtat av det som brukar kallas ”Barbagia”. Många hävdar att denna by (800 m.ö.h.) har de bästa förutsättningarna för Cannonau druvan på Sardinien. Klimatet är så gynsamt att de klarar att tillverka en ”Cannonau in purezza”; dvs på 100 % Cannonau druvor. Här kan vi fortfarande se riktiga gummor, dvs äldre damer klädda i svart med hucklen i samma färg. Emilio och Elisabetta från Vingården Giuseppe Sedilesu visar oss deras vingård. Efter det intressanta studiebesöket dukar Emilio upp till lunch och provsmakning av deras bästa viner. På matbordet placerar Emilio 5 olka ostar, lufttorkad skinka, bröd. Det blir ett garanterat dignande bord. Naturligvis är allt lokalt producerat.
Efter besöket i ”La cantina”, lunch och provsmakning åker vi till dalen Elise och går en fin promenad bland vinrankorna. Det finns en druvsort, Granazza di Mamoaida; som är unik i hela världen enl. färska DNA studier. En fantastisk historia! Vinrankorna har en hög medelålder och de allra äldsta väljs ut till de bästa vinerna, såsom Ballu Tondu och Carnivale.
Efter besöket på Cantina Sedilesu har vi transfer till Bosa (70 min)
I Bosa bor vi på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Aghinas. Middag på egen hand
Dag 4: Bosa är berömt för sina Malvasia viner, som göres både ”secco” (torrt) och ”dolce” (sött). Vingården som kallas ”La Azienda Vinicola di Angelo Angioi” (kl.10.30) ligger med en fantastisk utsikt över Medelhavet i det som kallas ”Il Salto di Coloras” i kommunen Tresnuraghes. Angelo är en erfaren enolog och har arbetat för alla de viktiga vingårdarna på Sardinien. Vi provsmakar hans olika ”Malvasier” under tiden han berättar allt om hur de har kommit till. Han är den ende som som gör en Malvasia med ädelröta (Botrytis) på Sardinien. Mycket intressant! Naturligtvis har vi med oss mandelkakor till vår provning.
Efter besöket hos Angelo Angioi dricker vi en kopp kaffe vid ngt av de caféer som finns i Bosa Marinas hamn och därefter äter vi till lunch en god varm Focaccia med grillade äggplanter, squash, paprika och mozzarella i centrala Bosa.
På eftermiddagen kommer vi tillbaka till hotellet för en kort vila och egna strövtåg i Bosa, Därefter går vi till ”Su Camasinu” (kl. 19.00); där ”La Cantina Battista Colombu” håller sina provsmakningar. Vingården grundades av Giovanni Battista Colombu för cirka 50 år sedan och han har också givit sitt namn till vingården. Han också var en av de mest lysande personligheterna på Sardinien under nästan ett sekel. Han gick bort för några år sedan och hans barn har fortsatt att göra fantastiska viner. Hans aktiviteter var mycket omfattande som konstnär, författare, politiker, vinmakare, etc. I den mycket fina dokumentärfilmen om vin ”Mondovino” av Jonathan Nossiter; som presenterades i Cannes 2004 finns det en intervju med Giovanni Battista Colombu. La Cantina Battista Colombus viner har flera gånger nominerats bland de bästa italienska.
Vanna (grundarens svärdotter) tar hand om oss och leder provsmakningen av Malvasia och olivolja. Gemensam middag på en trevlig trattoria i centrala Bosa. Övernattning i Bosa på det familjedrivna 3-stjärniga hotellet Aghinas
Dag 5: Dagen skall ägnas först åt den vackra halvön Sinis och sedan åt viner som är gjorda på druvorna vernaccia (grön) och nieddera (blå). Vi beger oss sakta av från Bosa och under vägen stannar vi i Cuglieri och besöker ett olivolje företag (Peddio). Vi provsmakar deras utmärkta olivoljor.
Väl framme i kuststaden Cabras besöker vi Tharros (en fenicisk-punisk-romersk fornby), en ruinstad grundad av Fenicierna cirka år 700 f. Kr. Tharros erövrades sedan av Punier (Kartago) och romare. Efter att vi har blivit guidade i den utgrävda staden Tharros äter vi en enkel lunch på ngn av strandrestaurangerna i skuggan av det spanska försvarstornet från 1600-talet. Det finns också möjlighet till bad vid den fina stranden
Efter besöket på Tharros och den närligande stranden beger vi oss till vingården Cantina Contini (kl. 15.30). De tillverkar bl. Vernaccia di Oristano och andra kvalitetsviner. Vernaccian har anor sedan 1200-talet och infördes troligtvis av spanjorer eller så lärde sig spanjorerna av invånarna i Oristano hur man tillverkar sherry. Vernaccian har en snarlik tillverkningsmetod som denna andulusiska dryck. Träfaten är fyllda till 2/3 och de åldras med ngt som kallas ”flor”; vilket ger en väl avvägd ”oxidering” av vernaccian. Vernaccian tillverkas endast torr och den är en mycket intressant ”aperitivo”. Naturligtvis är ”Vernaccia di Oristano” ett vin som lider av ständigt sjunkande försäljningsvolymer, men familjen Contini har varit kloka och ställa om produktionen även till ”moderna viner” tillverkade av Vernaccia (grön druva) och Nieddera (blå druva) Andrea, 3:e generationen vinmakare har gjort intressanta innovationer baserade på familjetradtionerna. Vi provsmakar vingårdens bästa viner.
Middag på egen hand och övernattning på det ***-stjärniga familje Hotel Italia i Cagliari. Donatella; hotellchefen ser framemot att ha oss som gäster.
Dag 6: Efter gårdagens långa och intresanta dag känns det säkert skönt med en vilodag från Bacchus. Cagliari har en lång och spännande historia. Staden är full av vackra torg, gater och fina affärer. Ni kan ägna er åt egna strövtåg och kanske ett besök på vår strand ”Il Poetto”, den är en av Italiens längsta (8 km) stadstränder. Vi har också på programmet en frivillig kort stadsvandring som avslutas med ett besök på Cagliaris fina Saluhall. Vi kan förövrigt rekomendera besök på den botaniska trädgården, det arkeologiska muset och Italiens NK (La Rinascente) som ligger vägg i vägg med vårt hotell.
Lunch och middag på egen hand och övernattning på det ***-stjärniga familjedrivna Hotel Italia.Dag 7: Cagliari har en utmärkt produktion av kvalitetsviner och idag går turen till Soleminis, där vi skall deltaga i skördearbetet och improvisera en skördepicknick. Plocka druvor är mycket trevligt och spännande, se ovan glada gäster under arbetet. Naturligtvis är medverkan frivillig och vi brukar medverka ngn timme. Giuseppe Lecis har tagit hand om fädernegården och utvecklat den. Giuseppe har gått de allra bästa vinmakarskolorna i Norra Italien och han tar väl hand om oss.
På eftermiddagen besöker vi en av Sardiniens och Italiens allra bästa vingårdar, Cantina Argiolas i byn Serdiana. Där sommelier Giula tar hand om oss. De bästa vinerna (Korem och Turriga) är skapade av en av Italiens allra mest legendariska vinmakare; Giacomo Tachis. Han har också skapat flera av Italiens mest kända viner (bl.a. Tignanello, Sassicaia, Solaia, Turriga, Terre Brune etc). Han är dessutom hjärnan bakom "Super Tuscans". Det blir en minnesvärd provning. Efter en intressant dag återvänder vi till Cagliari.
Gemensam middag på en trevlig Osteria i Cagliari och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.Dag 8: Hemfärd och egna strövtåg innan transfer till flygplatsen i Olbia/Cagliari.
Dag 7: Cagliari har en utmärkt produktion av kvalitetsviner och idag går turen till Soleminis, där vi skall deltaga i skördearbetet och improvisera en skördepicknick. Plocka druvor är mycket trevligt och spännande, se ovan glada gäster under arbetet. Naturligtvis är medverkan frivillig och vi brukar medverka ngn timme. Giuseppe Lecis har tagit hand om fädernegården och utvecklat den. Giuseppe har gått de allra bästa vinmakarskolorna i Norra Italien och han tar väl hand om oss.
På eftermiddagen besöker vi en av Sardiniens och Italiens allra bästa vingårdar, Cantina Argiolas i byn Serdiana. Där sommelier Giula tar hand om oss. De bästa vinerna (Korem och Turriga) är skapade av en av Italiens allra mest legendariska vinmakare; Giacomo Tachis. Han har också skapat flera av Italiens mest kända viner (bl.a. Tignanello, Sassicaia, Solaia, Turriga, Terre Brune etc). Han är dessutom hjärnan bakom "Super Tuscans". Det blir en minnesvärd provning. Efter en intressant dag återvänder vi till Cagliari.
Gemensam middag på en trevlig Osteria i Cagliari och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
Dag 8: Hemfärd Avresa till flygplatsen i Cagliari/Olbia från vårt Hotel Italia***
Sardinien:
Sardinien har ett äkta medelhavsklimat med mycket värme och sol under sommartid och med vårar och höstar; som påminner om svensk högsommar. Det torra och blåsiga klimatet är mycket lämpligt för vinodling. De första vinodlingarna har man spårat till minst 1500 år f. Kr. Idag är vinodlingen den enda jordbruksaktiviteten som är expansiv och ökar sin omsättning. Vi har flera vingårdar, som har fått den fina utmärkelsen ”3 bicchieri” i tidningen ”Il Gambero Rosso”.
Denna medvetna satsningen på kvalitét har gett resultat och det är medryckande den passion och engagemang som dagens Sardiska vinodlare har. På Sardinien har man gjort det kloka valet att satsa på traditionen och inhemska druvor. Ty endast på Sardinien kan man göra Sardiska viner. Sardiska vinmakare producerar vita-, röda- och dessertviner. Det finns ett antal lokala druvor bland de vita märks: Vermentino, Nuragus och Semidano. Sardinien kanske mest känd för sina röda viner: Cannonau, Carignano, Cagnulari och Bovale Sardo. Carignano, Cannonau, Det som är lite speciellt med den sardiska vintraditionen är dessertvinerna, som är mycket unika. Det speciella klimatet skapar sötma och arom; som andra regioner måste skapa genom olika tillsatser och processer efter skörden. Bland dessertviner hittar vi Moscato, Nasco, Girò, Malvasia och Vernacia,
Det sardiska köket har 2 st huvud inriktningar. Dels inlandets som härstammar från den gamla herdekulturen och dels den kustnära som har sin bas i det som havet ger. Det är många som anser att på Sardinien finns det världens godaste hårdostar, Pecorino Sardo gjord på opastöriserad fårmjölk. En pastarätt gjord på havets frukter är något av det godaste en kock kan erbjuda.
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden av över 2/3 av befolkningen..
Boendet:
Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan. De två första nätterna bor vi på ett 3-stjärnigt hotell (Hotel Bue Marino) i Cala Gonone i det vackra Golfo di Orosei. Det är ett trevliga familjehotell i närheten av hamnen och den lilla stranden. Därefter bor vi 2 nätter på det lilla och centralt belägna familjedrivna ***-stjärniga hotellet Aghinas i den mysiga staden Bosa. Vi avslutar resan genom att bo 3 nätter på ett 3-stjärnigt familjehotell (Hotel Italia) i det centrala Cagliari. Vi har ett fantastiskt utbud av restauranter, caféer & shopping i närområdet. Samt supermarkets och botanisk trädgård mm.
Guidning:
Under vinresan finns en svensktalande guide (munskänken Måns Hallqvist), som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner, vinkunskap och matkultur.
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av resan om du har ordentliga och bekväma kläder. De korta promenaderna på vingårdarna görs bäst med bekväma skor. Solen skiner och bränner! Ta med solhatt/solkeps och solkräm med hög solskyddsfaktor. Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, Europeiskt Sjukförsäkringskort (som du ansöker kostnadsfritt hos www.forskringskassan.se), glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst.
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa. Vi flyger från Landvetter, Arlanda och Kastrup. Den svenska guiden möter er på flygplatsen i Olbia och därefter åker ni tillsammans till hotellet i Cala Gonone. Transfern tar cirka 1.5 timmar
Utgående
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
09:00:00 | Köpenhamn, Kastrup |
11:15:00 | Milano |
15:50:00 | Milano |
17:05:00 | Olbia |
16:20:00 | Arlanda |
19:40:00 | Olbia |
Inkommande
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
11:10:00 | Cagliari |
13:40:00 | Berlin |
18:00:00 | Berlin |
19:10:00 | Kastrup, Köpenhamn |
20:20:00 | Olbia |
23:25:00 | Arlanda |
Kontrollera varje paketresa för exakta flygtider. Var god observera att flygtiderna är preliminära tills avreseinformationen med flygbiljetter skickas ut. Naturligtvis meddelar vi separat större förändringar. Vi ber dig kontrollera aktuella tider med oss innan ni bokar ev. anslutningar.