Svamp och Vinresa till Sardinien
En svamp- och vinresa med "Årets Svampkonsulent 2019" Malin Mobrandt och Måns Hallqvist som är sard (obs! inte sardin) sedan 30 år. Måns har en stark kärlek till ön som bara ökar dag för dag.
Sardinien är en av Italiens mest intressanta resmål med sin mix av orörd natur, gästfrihet och kulinariska upplevelser. Vi vill ge dig känslan av att vara en del av ön, inte turist. Vår långa relation till trakten gör att vi har möjlighet att skapa kanske de mest personliga resorna, där vi generöst delar med oss av våra smultronställen.
Svampintresset är mycket stort här och när de rätta förutsättningarna infinner sig i den sardiska naturen (värme och fuktighet) då formligen exploderar skogarna och fylls med svamp. Kejsarflugsvamp (ovolo) och Karl-Johan (porcino) är de mest eftertraktade.
Ledarteamet för denna annorlunda resa är mycket starkt. Malin Mobrandt är ansvarig ledare för svampdelen och som utbildad svampkonsulent brinner Malin för att på alla möjliga sätt sprida kunskap om "naturen som skafferi". På hemmaplan håller hon föreläsningar, arrangerar kurser och matlagningsevent. Olika former av provningar där både svamp och annat spännande som man finner i naturen samsas med vin, till och med i desserter, och ofta tillsammans med Munskänkarna (där hon ingår i dess lokala styrelse). Det Malin inte vet om svamp är säkert inte värt att veta.
All lokal guidning gör av Måns på svenska.
Under veckan tillsammans kommer vi att flitigt botanisera bland svampar, viner och sardisk kultur. Vår målsättning är att du skall få en vecka full av spännande erfarenheter, härliga möten och mycket god mat i en unik natur med den trevliga inhemska befolkningen. De tre första dagarna är vi i det inre av Sardinien där du kommer att få uppleva många intressanta mattraditioner och andra kulinariska erfarenheter. Vi letar efter Kejsarflugsvamp och Karl-Johan i trakter där tempelriddare en gång i tiden sökt skydd.
Därefter åker vi till Laconi där vår lokala guide Camilla och hennes tryffelhundar skall hjälpa oss att finna väldoftande tryffel. Du kommer också att få lära dig tillaga en delikat pastarätt med tryffel.
Efter utflykterna på den sardiska landsbygden kan du njuta av Cagliaris utbud av restauranger och caféer. En av dagarna gör vi en lättare stadsvandring i denna vackra stad och du får en genuin introduktion i dess historia och traditioner.
Sol, mustiga färger och dofter kommer att vara högst närvarande under våra dagar tillsammans. Medeltemperaturen är runt 25 C så tag med badkläderna för det kommer att finnas goda möjligheter att svalka dig i det kristallblåa Medelhavet.
Nästan allt ingår: flyg, transfer, del i dubbelrum med frukost, fyra middagar, matlagning med tryffel, 3 luncher, 1 picknick-lunch, 4 besök på vingårdar med provsmakningar, 3 svamputflykter, 1 vandring, besök på arkeologiska utgrävningar, 1 stadsvandring och guidning på svenska på Sardinien av Malin Mobrandt/Måns Hallqvist.
Tillägg: Enkelrum (2.350 SEK), Avbeställningskydd (1.400 SEK)
Vi bor på bekväma ***-stjärniga familjedrivna hotell i Cabras och Cagliari.
I Priset Ingår:
Flygresa (till Sardinien ToR), 1 incheckad 20 kg väska, 1 handbagage 8 kg med maxstorlek 55 cmx40cmx20 cm, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 3 luncher, 1 picknck lunch, 4 middagar, 4 besök på vingårdar med provsmakningar, 3 svamputflykter, 1 vandring, 2 besök på arkeologiska utgrävningar, 1 stadsvandring alla transporter på Sardinien och guidning på svenska på Sardinien av Malin Mobrandt och Måns Hallqvist
Ingår ej: drycker till måltider, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider
Tillägg: Enkelrum (2.350 SEK), Avbeställningskydd (1.400 SEK)
Dag 1: Ankomst till Sardinien.
Efter ankomsten till Cagliari förflyttar vi oss med buss till byn Cabras på Sardiniens västkust. Resan tar ca 1,5 timma. Framme i Cabras äter vi en god gemensam middag med lokala specialiteter på hotellet; där vi kommer att bo i tre nätter. Hotellets namn: Hotel S Pedrera. ***
Dag 2: San Leonardo de siete Fuentes. Svamp och tempelriddare.
Efter frukosten beger vi oss med buss till San Leonardo som ligger norr om Cabras. I San Leonardo brukar det regna lite mer än på andra platser på Sardinien. Detta innebär förhoppningsvis att vi kan finna en del svamp här under dagen. Bl a kejsarflugsvamp, karljohan, kantareller. Chansen är ju stor att vi också kan finna en del andra spännande arter.
När Tempelriddarna blev besegrade av Saladino i Palestina så drog de sig tillbaka till Medelhavet. San Leonardo var en av de platserna de bosatte sig på.
De tog med sig vinodlarkonsten och de introducerade druvan Malvasia på ön här på 1200-talet. Vid lunchtid äter vi en medhavd picknick (lokala specialiteter) i skogen.
Under eftermiddagen beger vi oss till byn Cuglieri för en rykande espresso och besöker en olivproducent.
Här ska vi naturligtvis provsmaka producentens bästa olivoljor.
Gemensamt äter vi på kvällen en avsmakningsmiddag (mare) Agiturismo i Cabras.
Dag 3: Den romerska ruinstaden, fyren San Marco & vingården Contini.
Efter frukosten beger vi oss med bussen till halvön Sinis. Där vandrar vi till fyren San Marco och njuter av den fantastiska utsikten över det öppna havet och bukten på andra sidan halvön.
Vi promenerar förbi det gamla puniska gravområdet.
Med tur får vi se det gamla falkparet som vakar över de 3 000-åriga gravar som finns på denna plats.
Innan lunch har vi en guide inbokad på den arkeologiska utgrävningen av en romersk ruinstad; Tharros.
Tharros är Sardiniens egna "Pompei" som återupptäcktes på 1950-talet.
Enligt historien så var det en bonde som plöjde "lite för djupt" och fastnade i en dorisk pelare och det blev startskottet för att Tharros grävdes fram och idag har man lyckats att gräva fram
ca 60 % av området.
Lunchen sker på egen hand på någon av de fina restaurangerna som finns belägna bakom sanddynorna på halvön Siris.
På eftermiddagen besöker vi den fina vingården Contini i Cabras.
Vi provsmakar vingårdens bästa viner och avnjuter deras traditionella vin; Vernaccia.
Vernaccian har anor sedan 1200-talet och infördes troligtvis av spanjorer eller så lärde sig spanjorerna av invånarna i Oristano; hur man tillverkar sherry.
Vernaccian har en snarlik tillverkningsmetod som denna andalusiska dryck.
Träfaten är fyllda till 2/3 och de åldras med något som kallas "flor"; vilket ger en avvägd "oxidering" av vernaccian.
Vernaccian tillverkas endast torr och den är en mycket intressant "apertivo".
Druvan som används har odlats här i mer än 3 500 år enligt arkeologiska utgrävningar.
Gemensam svampinspirerad middag.
Så packar vi ihop våra saker inför hotellbyte under morgondagen.
Dag 4: Tryffel (Tartuffo) i Laconi och bronsåldersruinen i Barumini.
Efter frukost och inlastning av vårt bagage i vår buss så tar vi farväl av hotellet i Cabras och beger oss med bussen till den lilla byn Laconi.som finns i den inre delen av Sardinien.
På plats i byn så möter vi upp två tryffeljägare; Veronica och hennes pappa.
De är båda tryffeljägare sedan många år och har åtta st tryffelhundar till sin hjälp; i jakten på jordens svarta guld.
Efter vår tryffeljakt så avnjuter vi ett dignande provsmakningsbord som lunch; med olika viner, lokala delikatesser och tryffel.
Veronica kommer att visa oss hur man på bästa sättet tillagar pasta med tryffel.
Denna pasta avnjuter vi i samband med vår härliga lunch.
Här får vi också kunskap om hur vi bäst kombinerar tryffel och vin.
Här finns det fina möjligheter att köpa med sig tryffelprodukter hem.
Om möjligheten finns så kommer ni också att ha möjlighet att köpa med er hem torkad kejsarflugsvamp.
Innan vår buss tar oss till nästa boende i staden Cagliari, så besöker vi Barumini.
En märklig fornlämning (Nuraghe) från bronsåldern som återupptäcktes på 1950-talet av den legendariske sardiske arkeologen Professor Lilliu.
Han var för övrigt född i byn Barumini.
Fornlämningen finns med på UNESCO´s världsarvslista.
Efter denna händelserika dag så åker vi till vårt nya hotell; Hotel Italia i staden Cagliari och checkar in.
Här bor vi resten av nätterna på resan.
Kvällens middag sker på egen hand.
Dag 5: Stadsvandring i Cagliari & besök i Saluhall.
Vi vandrar i staden och tittar på de historiska delarna av Cagliari och naturligtvis besöker vi även den stora saluhallen (Mercato di San Benedetto).
Här finner vi svamp, ostar, fisk, grönsaker, kött, frukt mm. Sardinska delikatesser.
Eftermiddagen är fri för egna utflykter.
Kanske vill några av er ta bussen till stranden Poetto för lunch och bad?
Denna dag intar ni lunch och middag på egen hand.
Dag 6: Vingårdsbesök Och svampinspirerad lunch
Efter frukosten beger vi oss med vår buss till sydvästra delen av Sardinien; till Sulcis.
Sulcis kan man beskriva lite som Sardiniens "Bergslagen".
En ödebygd med övergivna gruvor.
Här går vi på svampjakt i området kring Villamassargia.
Lunchen intar vi gemensamt på "Ristorante Letizia" i byn Nuxis.
Restaurangen är berömd för sina svamprätter.
Efter vår gemensamma lunch så besöker vi Sardiniens och kanske Italiens bästa vingård; "Cantina Santadi".
Deras Carignano "Terre Brune" betraktas av många som Sardiniens bästa vin.
Vinet har vid flera tillfällen fått högsta utmärkelsen "3 bicchieri" av den ansedda tidskriften Gambero Rosso.
Middagen intas på egen hand.
Dag 7: Regionen Marmilla och vingårdsbesök
Efter frukosten beger vi oss till Marmilla och njuter på vägen av det sardinska landskapet.
Dagens första stopp gör vi på vingården Oleanas.
Vingården grundades i slutet av förra seklet av två familjer; Olianis och Casadei. som är mycket goda vänner.
Vingården drivs med biodynamiska odlingsmetoder med hjälp av både hästar och gäss.
Djuren betar av gräset; vilket ger naturlig kväve till marken.
Här odlas och vinifieras bl a Vermentino, Nasco, Cannonau, Carignano och Bovale Sardo.
Här på vingården får vi provsmaka deras bästa viner och serveras en läcker lunch baserad på lokala specialiteter..
Därefter åker vi vidare till nästa vingård; "SuÉntu"; vilket betyder "vinden" på sardinska.
I detta område blåser det "friska vindar" vilket är mycket positivt i vinsammanhang.
Vingården är arkitektritad och är placerad i ett sagolikt vackert landskap.
Familjen Pilloni som driver denna vingård har erhållit många utmärkelser för sina viner.
På denna plats får vi prova deras mycket intressanta "Bovale Sardo" (röd druva)och deras lika förträffliga "ekade" vita vin; som har druvblandningen Vermentino/Nasco.
Tidigare användes Nasco enbart till söta dessertviner men med modern teknik så har man lyckats med att framställa ett förträffligt bordsvin av samma druva.
Kvällens middag med svamprätter intar vi gemensamt på en klassisk Trattoria i Cagliari.
Dag 8: Hemfärd.
Innan avfärden till flygplatsen så har ni möjlighet till egna strövtåg.
Kanske är ni sugna på ett sista bad?
Obs. Reseprogrammet kan komma att ändras beroende på bl a väder.
Precis som i Sverige så beror svamptillgången på kombinationen av värme och regn.
Sardinien:
Sardinien är en ö som ligger mitt i Medelhavet med ett fint klimat. Milda vintrar och fina vårar och höstar. Oktober är kanske den bästa månaden för svenskar, ty klimatet påminner om våra barndomsomrar i Sverige (cirka 25 grader med en vänlig sol). I huvudstaden Cagliari är det minst 300 soldagar per år. Det är inte utan orsak som stadens poeter kallar den ”La Città del Sole” (solens stad). Cagliari är en stor provinsstad med stort utbud av restauranger, caféer, kultur och vänliga människor.
Den finns en mycket lång historia på Sardinien och den rymmer många mysterier. Under bronsåldern (3.500 år sedan) hade man redan en utvecklad export av vin och andra jordbruksprodukter till hela Medelhavet. Under samma period byggdes 25 meter höga stenhus (Nuraghe) och man skapade 40 st 2.5 meter höga stenskulpurer, som föreställde boxare, bågskyttar, löpare etc. En kultur som hade kapacitet att samarbeta och planera. Välståndet måste ha varit gott. Dessa bronsåldersmänniskor har lämnat mer än 4.000 byggnader efter sig men inget skrivet material. Det medför att vi vet väldigt lite om vilka de var. Denna kultur trängdes bort av Fenicier och Punier (Kartago). Därefter besegrade Romarna i sin tur dessa folkslag och ockuperade Sardinien år 200 f.kr. I Italien finns det nästan 70 % av alla världens fornlämningar och naturligtvis har Sardinien sin beskärda del.
Det finns ett stort antal naturskyddsområden på Sardinien och vi besöker de allra finaste bla. ”Area Marina Protetta Penisola del Sinis”. Dessutom går turen till San Leonardo, Laconi etc. Grekiska handelsmän tros ha introducerat vinodlingen på Sardinien för 3.500 år. Idag är vinodlingen blomstrande och det finns många intressanta lokala viner, som vi naturligtvis skall prova under resan.
Vi kommer att besöka de områden på Sardinien, som är kända bland svampälskare för att vara fina jaktmarker för svamp av olika kvaliteter. Vår förhoppning är att hitta mycket vamp under våra utflykter. De yttre förutsättningar är värme och fuktighet och om någon av dem saknas, så står inga svampar att finna.
Under våra utflykter kommer det ges möjlighet till bad i det blå kristallklara Medelhavet. Få ställen i världen har detta vackra kristall klara vatten.
Den sardiska matkulturen har 2 st motpoler, dels inlandets som härstammar från den gamla herdekulturen och det som jordbruket gav (frukt, grönsaker, fårmjölk, lammkött etc). Alla de människor som har bott nära kusten har sin bas i det som havet ger (musslor, fisk, bläckfisk) . Enligt oss finns här världens bästa hårdostar, Pecorino Sardo gjord på opastöriserad fårmjölk. En pastarätt gjord på havets frukter är något av det godaste en kock kan erbjuda.
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden.
I Priset Ingår:
Flygresa (till Sardinien ToR), 1 incheckad 20 kg väska, 1 handbagage 8 kg med maxstorlek 55 cmx40cmx20 cm, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 3 luncher, 1 picknck lunch, 4 middagar, 4 besök på vingårdar med provsmakningar, 3 svamputflykter, 1 vandring, 2 besök på arkeologiska utgrävningar, 1 stadsvandring alla transporter på Sardinien och guidning på svenska på Sardinien av Malin Mobrandt och Måns Hallqvist
Ingår ej: drycker till måltider, allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.
Tillägg: Enkelrum (2.350 kronor), avbeställningsskydd (1.400 kronor)
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
Boendet:
De tre första nätterna bor vi på ett 3-stjärnigt hotell (Hotel Sa Pedrera) i Cabras. Det ligger vackert ute på landet och har en fin trädgård. Det är ett trevligt familjehotell i närheten Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan. Vi bor 4 nätter på ett 3-stjärnigt familjehotell (Hotel Italia) i det centrala Cagliari. Vi har ett fantastiskt utbud av restauranter och caféer i närområdet.
Vandring och guidning:
Alla utflykter har svensktalande guide, som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner och matkultur.
Vi tycker det känns bra att börja våra aktiviteter mellan kl 8-9 på morgonen och komma tillbaka ungefär kl 17.
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av turen om du har ordentliga och bekväma vandringskläder. Syntetmaterial och ull brukar betraktas som bättre, ty de håller dig torrare än bomull. Du kommer att befinna dig under en strålande sol, därför bör du ha keps/solhatt, solglasögon och solkräm.
Den sardiska naturen kan ha inslag av smågrus, därför rekommenderar vi vandringskängor med höga skaft. Men det går också bra med bekvämma promenadskor.
Ryggsäck för dagsturer är bra, där du får plats med badkläder, handduk, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor, vatten flaska 1-2 liter, mugg, bestick och tallrik till pickniclunchen. Plåster kan också vara bra.
Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst. Det brukar fungera bra att ha på sig vandringskängorna under flygresan ner.
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa.
Den svenska guiden möter er på flygplatsen på Sardinien och därefter åker ni tillsammans till hotellet. Transfern tar cirka 1.5 timmar.
Utgående
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
Inkommande
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
Vi kommer att publicera våra flyg när tidtabeller för år 2023 förligger
Vi kommer att bo på 2 st fina familjedrivna hotell*** under veckan. De tre första dagarna bor vi på Hotel Sa Pedrera*** i byn Cabras. Detta hotell har allt som ett ***-stjärnigt hotell kan förväntas ha. Trevlig personal, god mat och fin miljö ute på landet. De sista fyra dagarna bor vi på Hotel Italia*** i centrala Cagliari. Det blir en fin kontrast, ty detta hotell ligger i stadens historiska centrum och har många fina restauranger i sin omedelbara närhet.