Tryffel och vinresa till Sardinien
En tryffel och vinresa med "Årets Svampkonsulent 2019" Malin Mobrandt och Måns Hallqvist som är sard (obs! inte sardin) sedan 30 år. Måns har en stark kärlek till ön som bara ökar dag för dag.
Sardinien är en av Italiens mest intressanta resmål med sin mix av orörd natur, gästfrihet och kulinariska upplevelser. Alla italienare drömmer om att komma till Sardinien på semester. Måns vill ge dig känslan av att vara en del av ön, inte turist. Hans långa relation till ön Sardinien gör att vi har möjlighet att skapa kanske de mest personliga resorna, där vi generöst delar med oss av våra smultronställen.
Tryffelintresset är mycket stort här och när de rätta förutsättningarna infinner sig i den sardiska naturen, så fylls de sardiska kalkrika skogarna med människor från de italienska regionerna Piemonte och Toscana. Det är välkänt att tryffel flyttas från olika regioner och därigenom även byter ursprung. Våra tryffeljägare i Laconi (Marco och Veronica) kan berätta om hur de först kom i kontakt med tryffeljakten. Personer med toskanskt registrerade bilar sa att de letade efter fornminnen, men den karakteristiska doften från deras bilar avslöjadade dem.
Ledarteamet för denna annorlunda resa är mycket starkt. Malin Mobrandt är ansvarig ledare för tryffeldelen och som utbildad svampkonsulent brinner Malin för att på alla möjliga sätt sprida kunskap om "naturen som skafferi". På hemmaplan håller hon föreläsningar, arrangerar kurser och matlagningsevent. Olika former av provningar där både tryffel och annat spännande som man finner i naturen samsas med vin, till och med i desserter, och ofta tillsammans med Munskänkarna (där hon ingår i dess lokala styrelse). Det Malin inte vet om svamp och tryffel är säkert inte värt att veta.
All lokal guidning gör av Måns på svenska.
Under veckan tillsammans kommer vi att flitigt botanisera bland tryffel, viner och sardisk kultur. Vår målsättning är att du skall få en vecka full av spännande erfarenheter, härliga möten och mycket god mat i en unik natur med den trevliga inhemska befolkningen. Vi bor hela veckan på ett ***-stjärnigt hotell i centrala Cagliari. Det är en perfekt mix med utflykter i naturen och sedan eftermiddag och kväll i en härlig stadsmiljö.
Dag nummer 2 åker vi till Laconi där vår lokala guider Veronica och Marco tillsammans med sina tryffelhundar skall hjälpa oss att finna väldoftande tryffel.
Vi kommer även att laga mat tillsammans två eftermiddagar och därefter äter vi tillsammans det vi har lagat. Naturligtvis kommer vi att få lära oss hur man tillagar en delikat pastarätt med tryffel.
Efter utflykterna på den sardiska landsbygden kan du njuta av Cagliaris utbud av restauranger och caféer. En av dagarna gör vi en lättare stadsvandring i denna vackra stad och du får en genuin introduktion i dess historia och traditioner.
Sol, mustiga färger och dofter kommer att vara högst närvarande under våra dagar tillsammans. Medeltemperaturen är runt 20 C så tag med badkläderna för det kommer att finnas goda möjligheter att svalka dig i det kristallblåa Medelhavet.
Nästan allt ingår; flyg, transfer, hotell, fyra middagar, 2 st matlagningar, 3 st lättluncher och två picknick luncher, besök exklusiv Handelsträdgård samt fyra vinprovningar. Vi bor på ett bekvämt ***-stjärnigt familjedrivet hotell Cagliari.
Datum |
lediga platser |
April 2025 |
Grundpris |
Boka |
2025-04-12 | 2025-04-19 | 4 | Tryffel och vinresa till Sardinien Avresa Kastrup |
23.500 Kr | |
2025-04-12 | 2025-04-19 | 4 | Tryffel och vinresa till Sardinien Avresa Arlanda |
23.500 Kr | |
2025-04-12 | 2025-04-19 | 5 | Tryffel och vinresa till Sardinien Avresa Landvetter |
23.500 Kr |
I Priset Ingår:
Flygresa (till Sardinien ToR), 1 st incheckad 20 kg väska, 1 st handväska/lite ryggsäck 40 cmx30cmx20 cm, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 3 st luncher, 2 st picknick luncher, 4 st middagar, 4 st besök på vingårdar med provsmakningar, 2 st tryffeljakter, 2 st matlagningar, 2 st besök på arkeologiska utgrävningar, 1 st besök på exklusiv Handelsträdgård, 1 st stadsvandring alla transporter på Sardinien och guidning på svenska på Sardinien av Malin Mobrandt och Måns Hallqvist
Ingår ej: drycker till måltider (de som inte anges i programmet) och allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.
Tillägg: Enkelrum (2.650 SEK), avbeställningsskydd (1.950 SEK)
Dag 1 (lö 12/4): Ankomst till Sardinien.
Efter ankomsten till Cagliaris flygplats har vi transfer till Hotel Italia*** (15 min), som ligger fint i ”Gamla stan” (La Marina). Vi bor hela veckan på Hotel Italia*** i Cagliari. Välkomstmiddag på en typisk trattoria i Cagliari.
Dag 2 (sö 13/4): Tryffel (Tartuffo) i Laconi
Efter frukost beger vi oss med bussen till den lilla byn Laconi; som ligger i det inre av Sardinien (transfer cirka 90 minuter).
På plats i byn så möter vi upp två tryffeljägare; Veronica och hennes pappa Marco.
De är båda tryffeljägare sedan många år och har åtta st tryffelhundar till sin hjälp; i jakten på jordens svarta guld.
Efter vår tryffeljakt så avnjuter vi ett dignande provsmakningsbord som lunch; med vin, lokala delikatesser och tryffel.
Här får vi också kunskap om hur vi bäst kombinerar tryffel och vin.
Här finns det fina möjligheter att köpa med sig tryffelprodukter hem. Här kommer Malin Mobrandt att guida er igenom sortimentet av tryffelprodukterna. Hur de används. Bra tillfälle till bl a presentinköp.
Om möjligheten finns så kommer ni också att ha möjlighet att köpa med er hem torkad kejsarflugsvamp. Så även torkad karljohansvamp som Marco själv har plockat.
Efter denna händelserika dag så åker vi tillbaka till Cagliari och vårt hotell. På vägen hem efter det fina besöket på vingården stannar vi en kort stund på en intressant stormarknad, för att få en uppfattning av vilka råvaror Cagliaris invånare har att förvandla till delikata maträtter.
Middag på egen hand och övernattning i Cagliari.
Dag 3 (må 14/4): Serdiana och Soleminis
Dessa byar är som ”ett litet Toscana” på Sardinien. Vingården i byn Soleminis; ”Giuseppe Lecis” drivs av en ung välutbildad vinbonde, som gärna bjuder på sig själv och sina utmärkta viner. Vi provsmakar Giuseppes viner tillsammans med honom och en picknicklunch med sardiska delikatesser.
Efter lunch fortsätter vi till grannbyn Serdiana där Vingården ”Argiolas” har gjort mycket för att Sardiska viner skall erövra en plats bland de allra bästa vinerna i Italien och kanske i världen. De har varit förebilder för många Sardiska Vingårdar de senaste 20 åren, de sökte tidigt hjälp av den erfarne enologen (Legenden och vinmakaren Giacomo Tachis ) för att få stimulans och kunnande. De förstod först av alla ett en släkting inte alltid gör det bästa vinet. Nästan alla Sardiska Vingårdar är familjedrivna.
Middag på egen hand och övernattning i Cagliari på det ***-stjärniga familjdrivna Hotel Italia.
Dag 4 (ti 15/4): Tryffel (Tartuffo) i Nuxis, lunch på Ristorante Letizia och vingårdsbesök
Efter frukosten beger vi oss med vår buss till sydvästra delen av Sardinien; till Sulcis.
Sulcis kan man beskriva lite som Sardiniens "Bergslagen".
En ödebygd med övergivna gruvor.
Här går vi på tryffeljakt i området kring Villamassargia tillsammans med Cristian och hans tryffelhund Nino.
Lunchen intar vi gemensamt på "Ristorante Letizia" i byn Nuxis.
Restaurangen är berömd för sina svamprätter.
Efter vår gemensamma lunch så besöker vi Sardiniens och kanske Italiens bästa vingård; "Cantina Santadi".
Deras Carignano "Terre Brune" betraktas av många som Sardiniens bästa vin.
Vinet har vid flera tillfällen fått högsta utmärkelsen "3 bicchieri" av den ansedda tidskriften Gambero Rosso.
Middagen intas på egen hand.
Dag 5 (ons 16/4): Stadsvandring i Cagliari, Food Walk i Saluhall och matlagning
Vi vandrar i staden och tittar på de historiska delarna av Cagliari och naturligtvis besöker vi även den stora saluhallen (Mercato di San Benedetto).
Här går vi på ”Food Walk”. Måns Hallqvist och Malin Mobrandt guidar er igenom Saluhallen bland ostar och andra delikatesser. Här finner vi svamp, ostar, fisk, grönsaker, kött, frukt mm. Sardiska delikatesser. Vi handlar allt för matlagningen på eftermiddagen.
Kanske vill några av er ta bussen till stranden Poetto för lunch och bad innan vi börjar laga mat?
Sen eftermiddag kl. 17.30 träffas vi igen för att laga mat tillsammans under ledning av Malin och Stefania. Denna dag ägnar vi oss åt ”Terra”, dvs vi lagar de råvaror som kommer från inlandet. Även svamp som Malin tagit med sig från Sverige.
Denna dag intar ni lunch på egen hand och middag äter vi tillsammans efter matlagningen. Maten avnjuter vi tillsammans med de utmärkta vinerna från Cantina Santadi.
Dag 6 (to 17/4): Regionen Marmilla, vingårdsbesök och matlagning
Efter frukosten beger vi oss till Marmilla och njuter på vägen av det sardiska landskapet.
Innan vår buss tar oss till dagens första vingård, så besöker vi Baruminis Nuraghe som kallas ”Su Nurachi”. Det är en imponerandeg fornlämning (Nuraghe) från bronsåldern som återupptäcktes på 1950-talet av den legendariske sardiske arkeologen Professor Lilliu.
Han var för övrigt född i byn Barumini. Fornlämningen finns med på UNESCO´s världsarvslista.
Vingården Cantina Olianas grundades i slutet av förra seklet av två familjer; Olianis och Casadei. som är mycket goda vänner. Vingården drivs med biodynamiska odlingsmetoder med hjälp av både hästar och gäss. Djuren betar av gräset; vilket ger naturlig kväve till marken.
Här odlas och vinifieras bl a Vermentino, Nasco, Cannonau, Carignano och Bovale Sardo.
Här på vingården får vi provsmaka deras bästa viner och serveras en läcker lunch (ingår) baserad på lokala specialiteter.
På eftermiddagen träffas vi igen för att fortsätta med matlagningskurs och dagens tema är ”Mare” (mat från havet) med inslag av tryffel och svamp; under ledning av Malin och Stefania. Gemensam middag och lunch och övernattning i Cagliari på Hotel Italia***.
Dag 7 (fre 18/4): Besök Sardiniens Pompei (Nora). Bad och picknick vid den fina stranden vid Torre Chia.
Efter gårdagens utflykt i det inre av Sardinien styr vi idag kosan utefter kusten och besöker den utgrävda Romarstaden Nora. Vi brukar kalla den Sardiniens Pompei. Den grundades av fenicier på 800-talet före kristu födelse. Staden vidare utvecklades av Kartago och perfektionerades av romare fom år 200 f. Kr. Staden övergavs för cirka 1000 år sedan och återupptäcktes under 1900-talet.
Fulla av intryck och nya lärdomar om romartiden beger vi oss till picknicklunch och bad vid stranden Torre Chia. Stranden ligger vackert vid skuggan av det spanska försvarstornet från 1500-talet och det fina fina standskogen ger en behaglig skugga under picknick lunchen. Efter bad och relax återvänder vi till Cagliari. Utefter vägen stannar vi på en mycket intressant stor och exklusiv Handelsträdgård
Gemensam middag på typisk Cagliari Trattoria och övernattning i Cagliari på Hotel Italia***
Dag 8 (lör 19/4): Hemfärd.
Innan avfärden till flygplatsen så har ni möjlighet till egna strövtåg.
Kanske är ni sugna på ett sista bad på Cagliaris strand Poetto, se information tidigare i presentationen.
Obs. Reseprogrammet kan komma att ändras beroende på bl a väder.
Precis som i Sverige så beror tillgången på tryffel på kombinationen av värme och regn.
Tryffelresa till Sardinien:
Sardinien är en ö som ligger mitt i Medelhavet med ett fint klimat. Milda vintrar och fina vårar och höstar. April är kanske den bästa månaden för svenskar, ty klimatet påminner om våra försomrar i Sverige (cirka 20 grader med en vänlig sol). I huvudstaden Cagliari är det minst 300 soldagar per år. Det är inte utan orsak som stadens poeter kallar den ”La Città del Sole” (solens stad). Cagliari är en stor provinsstad med stort utbud av restauranger, caféer, kultur och vänliga människor.
Den finns en mycket lång historia på Sardinien och den rymmer många mysterier. Under bronsåldern (3.500 år sedan) hade man redan en utvecklad export av vin och andra jordbruksprodukter till hela Medelhavet. Under samma period byggdes 25 meter höga stenhus (Nuraghe) och man skapade 40 st 2.5 meter höga stenskulpurer, som föreställde boxare, bågskyttar, löpare etc. En kultur som hade kapacitet att samarbeta och planera. Välståndet måste ha varit gott. Dessa bronsåldersmänniskor har lämnat mer än 4.000 byggnader efter sig men inget skrivet material. Det medför att vi vet väldigt lite om vilka de var. Denna kultur trängdes bort av Fenicier och Punier (Kartago). Därefter besegrade Romarna i sin tur dessa folkslag och ockuperade Sardinien år 200 f.kr. I Italien finns det nästan 70 % av alla världens fornlämningar och naturligtvis har Sardinien sin beskärda del.
Det finns ett stort antal naturskyddsområden på Sardinien och vi besöker de allra finaste bla. ”Area Marina Protetta Penisola del Sinis”. Dessutom går turen till San Leonardo, Laconi etc. Grekiska handelsmän tros ha introducerat vinodlingen på Sardinien för 3.500 år. Idag är vinodlingen blomstrande och det finns många intressanta lokala viner, som vi naturligtvis skall prova under resan.
Vi kommer att besöka de områden på Sardinien, som är kända bland tryffelälskare. Vår förhoppning är att hitta mycket tryffel under våra utflykter. De yttre förutsättningar är värme och fuktighet och om någon av dem saknas, så står inga svampar att finna.
Under våra utflykter kommer det ges möjlighet till bad i det blå kristallklara Medelhavet. Få ställen i världen har detta vackra kristall klara vatten.
Den sardiska matkulturen har 2 st motpoler, dels inlandets som härstammar från den gamla herdekulturen och det som jordbruket gav ”Terra” (frukt, grönsaker, fårmjölk, lammkött etc). Alla de människor som har bott nära kusten har sin bas i det som havet ”Mare” ger (musslor, fisk, skaldjur) . Enligt oss finns här världens bästa hårdostar, Pecorino Sardo gjord på opastöriserad fårmjölk. En pastarätt gjord på havets frukter är något av det godaste en kock kan erbjuda. Vi kommer att laga mat två eftermiddagar. Ena gången lagar vi enligt traditionella recept ”Terra” och gången därefter ”Mare”. Malin vår tryffelexpert kommer att hitta lämpliga recept för både Terra och Mare.
Sardinien har ett eget språk, som påminner om latin och är mer lakoniskt än Italienskan. Sardiska pratas framför allt ute på landsbygden.
I Priset Ingår:
Flygresa (till Sardinien ToR), 1 st incheckad 20 kg väska, 1 st handväska/lite ryggsäck 40 cmx30cmx20 cm, del i dubbelrum inkl. frukost i 3-stjärnigt hotell, 3 st luncher, 2 st picknick luncher, 4 st middagar, 4 st besök på vingårdar med provsmakningar, 2 st tryffeljakter, 2 st matlagningar, 2 st besök på arkeologiska utgrävningar, 1 st stadsvandring, 1 st besök på exklusiv Handelsträdgård, alla transporter på Sardinien och guidning på svenska på Sardinien av Malin Mobrandt och Måns Hallqvist
Ingår ej: drycker till måltider (de som inte anges i programmet) och allt som ej är angivet ovan och övriga måltider.
Tillägg: Enkelrum (2.650 SEK), avbeställningsskydd (1.950 SEK)
Vi reserveras oss för nya skatter och avgifter
Boendet:
Bästa sättet att lära känna Italien är att bo i centrum och då helst i den gamla stadskärnan. Vi bor 7 nätter på ett 3-stjärnigt familjehotell (Hotel Italia) i det centrala Cagliari. Vi har ett fantastiskt utbud av restauranter och caféer i närområdet.
Vandring och guidning:
Alla utflykter har svensktalande guide, som har goda kunskaper i lokalhistoria, traditioner och matkultur.
Vi tycker det känns bra att börja våra aktiviteter mellan kl 8-9 på morgonen och komma tillbaka ungefär kl 17.
Utrustningstips:
Naturligtvis njuter du mest av turen om du har ordentliga och bekväma vandringskläder. Syntetmaterial och ull brukar betraktas som bättre, ty de håller dig torrare än bomull. Du kommer att befinna dig under en strålande sol, därför bör du ha keps/solhatt, solglasögon och solkräm.
Den sardiska naturen kan ha inslag av smågrus, därför rekommenderar vi vandringskängor med höga skaft. Men det går också bra med bekvämma promenadskor.
Ryggsäck för dagsturer är bra, där du får plats med badkläder, handduk, solglasögon, solskydd med hög skyddsfaktor, vatten flaska 1-2 liter, mugg, bestick och tallrik till pickniclunchen. Plåster kan också vara bra.
Det är en god försiktighetsåtgärd att packa i handbagaget allt det viktigaste, såsom pass, pengar, biljetter, europeiska sjukförsäkringskortet, glasögon, kontaktlinser och kläder till första dagen efter ankomst. Det brukar fungera bra att ha på sig vandringskängorna under flygresan ner.
Flyg och transfer:
Alla tider angående flygresan är preliminära tills vi skickar flygbiljetter/boarding kort tillsammans med övrig reseinfo cirka 2 veckor innan avresa.
Den svenska guiden möter er på flygplatsen på Sardinien och därefter åker ni tillsammans till hotellet. Transfern tar cirka 15 minuter
Utgående
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
Inkommande
Avgång |
Från |
Beräknad ankomst |
Till |
Hotel Italia***: Detta trevliga hotel ligger i Cagliari’s hjärta, du har hela stadens restauranger och caféer utanför dörren. Rummen är välutrustade och de har alla dusch/WC, minibar, kabel TV, telefon och luftkonditionering. Hotellet har bar och en trevlig lobby. Det finns Wifi i lobbyn
Tackmejl med recept Tryffelresa
Hej Måns och stort tack till Malin dig och Stefania för en omväxlande och trevlig resa. Vi uppskattade särskilt att få komma hem till er och laga god mat i ert kök.
Sardosvinet passade perfekt till lammet. Vi ska ta med vår flaska som ett "hemligt vin" till några goda Munskänksvänner. Vi är tre par som tar med var sitt "hemligt vin" till våra middagar, denna gång ngt som passar till kött.
Stort GRATTIS till att "ert" lag klarade sig kvar i Serie A. Sista bortavinsten blev ju direkt avgörande.
Många hälsningar till er från Claes-Göran och Eva
=================================================================================================
Hej Måns,
Magnus o jag har flera gånger talat om vår fantastiska sardinienresa med dig. Än en gång ett stort tack!
Så bra att du sänder samtliga flaskor till Torbjörn i Kristinehamn. Jag swishar pengarna till dig idag.
Hälsningar
Peggy
==============================================================================================
Hej
Vi instämmer i glädjen och fina upplevelser som resan gett oss.
Pengar för transport swishas strax och tack för hjälpen.
Varma hälsningar
Haydee och Torbjörn